szívbillentyű

Tisztelt Doktor Nő! A napokban szív ultrahang vizsgálaton estem át. Panaszom nem volt, de a koromnál fogva (47) ésszerűnek tartottam egy kontroll vizsgálatot. Az eredmény alapján az ao. vitorlák épek, transvalv.gr.nem kóros ao.regurg.nem észlelhető.mitrant.vitorlán prolapsus. Mitr.regurg.: II-III foku.Dopplerrel egyéb kóros áramlás nem látható.Koncentrális bal kamra hypertopia nem észlelhető. Intracardialis thrombus nem látható.Pericardialis fluidum nincs.IAS ép.Szegmentalis fali mozgászavar nincs. Jó globális bal kamra funkció. Ao.asc.iv és desc. Vizsgálható szakasza ép. A.pulm.nem dilat Ezek alapján a Doktor Úr egy nyelőcsövön át történő ultrahang vizsgálatot javasolt, mely vizsgálattól én nagyon tartok. Szeretném kérni a segítségét, hogy létezik e Magyarországon humánusabb vizsgálat erre a célra (kardio -CT, MRI, izotóp stb...) és indokolt e egyáltalán egy ilyen kellemetlen vizsgálatnak alá vetnem magam igy panaszmentesen.? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza kardiológiai ultrahang témában

Kedves Kérdező, a billentyű károsodásának mértékét szeretné megmondani a kardiológus, ezért szeretné elvégezni a vizsgálatot. Némi öklendezés érzéstől eltekintve a vizsgálat nem fájdalmas (még olyan kellemetlen sincs, mint egy gyomortükrözés, mivel levegővel nem fújják fel a gyomrot) . Nemcsak a viszonylagos olcsóság és hozzáférhetőség indokolja ezt a vizsgálatot, hanem az is, hogy ultrahang készülékkel egyszerre lehet az anatómiai struktúrákat és a véráramlás jellegét vizsgálni egy adott területen. MR vizsgálat ebben az indikációban nem szokványos eljárás, de sok mindent megmondhat a szívről, a billentyűk állapotáról. A CT ezt a bajt nem tudja jól megmutatni.

A billentyű betegségek gyakran sokáig nem okoznak tünetet, csak akkor amikor már a szívre, keringésre gyakorolt hatás komoly elváltozásokat eredményezett. Azért jó tudni, hogy mennyire problémás az Ön billentyűje, mert így terveket lehet szőni a jövőre, mi várható. Mivel Ön fiatal, a billentyű romlása esetén néhány év múlva esetleg billentyű műtéttel kell a szívet tehermentesíteni - de ez a mitrális billentyű állapotnak változásától függ. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. november 25., 22:50; Megválaszolva: 2015. november 28., 08:49
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Inappropriate sinus tachycardia
Bisoprolol, alacsony pulzus
Tisztelt Doktornő! Halmozott VES-re 2 napja napi 2x2,5 g Bisoprololt írtak fel. Pulzusom alacsony lett, (58) , vérnyomásom is. Meddig nem gond az alacsony...
Kamrai extrasystole
Wiwe eredmény kiértkékelés.
TTF EKG lelet értelmezése
Üdvözlöm! 27 éves, 56 kg vagyok. Az utóbbi hónapokban többször rám szokott törni heves szívdobogás, nehézlégzés, magas pulzus, normál...