Pitvarfibrilláció

Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. 63 éves férfibeteg vagyok.Gyerekkorom óta sportolok, 1987-ben egy sportorvosi vizsgálaton megbuktam, kardiológiai vizsgálatra küldtek, ahol kiderült, hogy enyhe mitralis prolapszusom van. A versenysporttól eltiltottak, egészségügyi sportolást javasoltak. Hobbi szinten sportoltam tovább (úszás, futás) , amíg 1995-ben egy súlyos akut pitvarfibrillációm lett, elektromos kardioversiót alkalmaztak, ettől megszűnt az aritmiám, helyreált a sinus ritmus. Napi 120 mg Isoptin gyógyszeres kezelést kaptam, azzal, hogy ezt néhány évig folytassam. Továbbra is sportoltam. 1999-ben kontrollra mentem, a ritmus rendben volt, de azt mondta az orvos, hogy a gyógyszeres kezelést életem végéig folytatnom kell. A sportolást továbbra is végeztem. 2011-ben újra kontrollra mentem. A ritmust rendben találták, viszont nyugalmi EKG-n pitvari extrasystolia volt látható. (Sinus ritmus, fr. 65/ perc, normál PQ, keskeny QRS, aVF feltöredezett, negatív komplex, III-aVF: neg T, ST isoel, T egyébként normál) . Az EHO vélemény alapján: MI: I. TI: I. enyhe mitralis regurgitáció, jó bal kamra funkció, enyhén tágult pitvarok, kissé emelkedett kisvérköri nyomás (EF: 57%, TAPSE: 25mm, EA: 83/73) . Napi 100 mg Aspirin kezelést ajánlott az orvos. Tovább sportoltam. Ez év februárjában volt egy szokásos légúti fertőzésem lázzal, erre az orvos antibiotikum kezelést írt fel (Azi Sandoz 500 mg, 3db-os) Gyógyulásom után újra kezdtem a soportolást, ám szokatlan gyengeséget tapasztaltam, mintha szív eredetű lenne. Kontrollra mentem, de a márciusi jelentkezésemtől az időpont egyeztetések miatt eltelt néhány hónap, májusban kerültem sorra, pitvarfibrillációt észleltek az EKG-n. Előjegyeztek Holterre, erre júliusban került sor. Ez végig pitvarfibrillációt észlelt (HR: 84, VES elhanyagolható számban, kamrai triplet volt, tartós kamrai aritmia nem volt, szignifikáns pauza 5x volt, szign. bradicardia nem volt, ST-T eltérés nem volt) . Az EHO már II. fokú insufficienciát jelzett, közepes fokú regurgitációval, emelkedett kisvérköri nyomást, normál méretű kamrákat, enyhén tágult jobb pitvart, jó systolés bal és jobb kamra funkciót (JP: 42x53, BP: 36x48, Septum: 12, hátsó fal: 10, aorta gyök: 19, aorta asc.: 38, EF: 55%, TAPSE: 19, IVC: 20/11, E/A: aritmia) . A nyári szabadságolások miatt szeptemberben jutottam el az orvoshoz, aki az Isoptin elhagyását javasolta, helyette Cordarone kezelést ajánlott mint gyógyszeres kardioversiót. Kérdésemre, hogy mi lesz, ha nem sikerül, azt mondta, „megcsapjuk” (elektromos cardioversio) , ha ez sem használ, frekvenciakontrollt mondott (szerintem az Isoptinnnal már most is annál vagyok) , esetleg katéteres ablációt, túl alacsony frekvencia esetén pészméker beültetését. Másik orvoshoz mentem, aki EKG-t csinált, meghallgatott (aritmiás szívhangok) , és azt mondta, hogy a persistens pitvarfibrilláció miatt kardioversió nem jöhet szóba, megemlítette viszont, hogy a későbbiekben esetleg meg kell operálni a mitralis billentyűmet. Syncumar kezelést javasolt mint agyi trombózis megelőzését. A kérdésem a következő: pitvarfibrillációm a billentyűhibák súlyosbodása miatt alakult ki? És ha nem akarok szívműtétet, meddig élhetek ezzel a pitvarfibrillációval, amely permanenssé válhat, életem végéig Syncumart kell-e szednem a vele járó kellemetlenségekkel, milyen testmozgást, sportot végezhetek, más szóval milyen perspektíváim lehetnek? Egyébként nincsenek rizikófaktoraim (magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, koleszterin-szintem normális, TSH is, labor leleteim rendben) , ezért az Aspirint szedem továbbra is. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: NA.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza pitvarfibrilláció témában

Kedves Kérdező! Elképzelhető, hogy a februári légúti fertőzés kapcsán "billent" ki a ritmus. A pitvarfibrilláció önmagában nem "halálos betegég", ne aggódjon. A pitarfibrilláció mellett azonban nem optimás a szívműködés, ez okozhat teljesítmény csökkenést, illetve hozzájárulhat a nagyobb mitrális regurgitációhoz is. (Sajnos, ennél bonyolultabb a kérdés az Ön esetében, mert a növekvő mitrális regurgitáció is fokozhatja a ritmuszavar kockázatát.) A véralvadásgátlással kapcsolatos vélemyénykülönbség hátterében is ez áll, ha billentyű eredetűnek gundoljuk a pitvarfibrillációt, akkor javasolt a K-vitamin antagonista terápia (pl. Syncumar- amit Önnek javasoltak) , de ha úgynevezett nem billentyű eredetű pitvarfibrillációt véleményezünk, az Ön esetében, a leírtak alapján, még az Aspirin sem feltétlenül szükséges. Ebben én nem tudok állástfoglalni a leírások alapján. A szinusz ritmus helyreállítása mindenképpen megér némi erőfeszítést, de nem kell elkeseredni akkor sem, ha nem sikerül. Két dolgot kell szem előtt tartani: 1. Ön hogyan érzi magát. 2. Hogyan változak a szív ultrahangos vizsgálattal követhető paraméterek. A testmozgás megválasztásában az Ön teljesítőképessége irányadó, semmiképpen nem javasolt extrém fizikai megterhelés, de közepes intenziású sport csak jót tehet. Érdemes esetleg a pulzusválaszt figyelni, és az ezzel kapcsolatos észrevételeket a kardiológussal megbeszélni, így jobban behatárolható, hogy mit és mennyit mozoghat. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. október 20., 16:53; Megválaszolva: 2015. október 22., 21:43
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia
Pacemaker?
Tisztelt Doktornő! 68 éves, súlyos COPD-s vagyok, férfi. Nyugalmi szívfrekvenciám 50-60 között változik. Kb. 10 éve ilyen alacsony, (előtte...
pitvarfibrilláció és pajzsmirigy
Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat tavaly áprilisban pitvarfibrillációval/magas vérnyomással...
pitvar fibrillácio
Tisztelt Doktornő! Szeretném a férjem pitvarfibrillációjával kapcsolatban kérni a segitségét. A betegségeit felsoroltam.2016.nov.ben volt egy...
Szívritmuszavar és potenciazavar
Tisztelt Doktornő! A betegségem pitvarfibrilláció és ingervezetési zavar. 1 hónapja minden vizsgálaton átestem, valamennyi értékem a határon...