Syncumar vs. Clexane 2. kérdés

Tisztelt Doktornő! Köszönöm az előző kérdésemre adott gyors válaszát. Ma megkérdeztem az édesanyám háziorvosát, hogy mi indokolja, hogy édesanyám syncumar helyett clexanet kap. Azt a választ kaptam, hogy az idős emberek gyakran elesnek. Egy ilyen traumás sérülés során egy syncumart szedő beteg jobban vérzik, mint egy clexanet kapó. De természetesen -tette hozzá-, ha én ezek után is szeretném, visszaállíthatjuk a syncumar terápiát. Elképesztőnek tartom ezt az érzelmi revolverezést. Talán szakmaiatlan is. Nincs ember aki ezek után azt mondaná, hogy de igenis akarja, hogy az édesanyja a clexane helyett syncumart kapjon. Én is meghátráltam. A kérdésem az, hogy egy esésből adódó külső sérülés valóban jobban vérzik, hosszabb a véralvadási idő, nehezebben ellátható ha valaki syncumart szed, mintha clexanet kap? Vagy talán az orvos csak ezzel akarta elérni, hogy a kérdésfelvetés miatt rosszul érezzem magam? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza Syncumar vs. Clexane témában

Kedves Kérdező, megfelelően adagolt, terápiás dózisú Clexane mellett a vérzés kialakulásának kockázata hasonló a jól beállított Syncumar terápia mellett jelentkező vérzéshez. Az előny: rövidebb a hatástartam, ezért egy esetlegesen szükségessé váló műtéti beavatkozás hamarabb elvégezhető Clexane mellett. Hátrány: napi 2x kell beadni injekcióban, testsúlytól, vesefunkciótól függ az adagolás, de ez nagyjából fix, és időszakos vérkép ellenőrzést ez is igényel. Syncumar előnye: tabletta napi egy adagban, - hátrány: egyéni az adagolás, étkezés befolyásolja, hónapról hónapra vérvétel alapján mondható meg, hogy hogyan kell szedni (Ezt már Ön is ismeri...) A Clexane- nak van egy másik adagolási sémája is, ez a profilaktikus adagolás, ilyenkor napi egyszer, a terápiásnál kisebb adagot kap a páciens- ez első sorban mélyvénás trombózis megelőzésére való. Pitvarfibrilláció okozta agyi keringészavar ellen ez az adag viszont nem nyújt kellő védelmet. Remélem segítik a döntést a fenti információk, de tudnia kell, hogy a páciens körülményeinek és személyének ismeretében az orvosi döntés időnként egyéni és egyedi. Úgy gondolom, hogy a kolléga a "Ne árts! " elv szem előtt tartásával javasolta a terápiát. Létezik, még a nálunk spórolósabb egészségügyi rendszereknél is, az úgynevezett " második vélemény" intézménye: egy másik szakorvos a beteg vizsgálatát követően és leletek átnézése után elmondja, hogy az adott problémával kapcsolatban milyen megoldást tart jónak. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. október 01., 20:37; Megválaszolva: 2015. október 02., 22:07
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Genetikai vizsgálat, hosszú QT
Kihagyó szívverés
Terhelésre magas pulzus
Üdvözlöm, Az lenne a problémám hogy egy kis fizikai munka, kerékpározás vagy minimális kocogás után pillanatok alatt felugrik 140-170re is a...
Alacsony vérnyomás ?
Tisztelt Doktornő! Vérnyomásommal kapcsolatban szeretnék kérdezni . Bal karomon megmértem és ott 108/60 volt, majd a jobb karomon is és ott 119/60...
Enyhe mitralis és tricuspidalis...
Tisztelt Doktornő! 49 éves férfi vagyok. Május végén voltam kardiológiai kivizsgáláson, melybe beletartozott a nyugalmi és terheléses EKG...