mitralis proplapsus

21 Éves nő vagyok, körülbelül fél éve, kezdődott minden.December környékén, amikor egy este elkezdett lüktetni a fejem, vagyis szivdobogás érzésem volt, számomra ez igy ismeretlen volt. Megmértük a vernyomásom, rendben volt, a lulzust nem figyeltük soha, mivel sajnos cigiztem, betudtuk annak hogy magasabb.Tehát a pulzus az 115 volt akkor. Utanna rá vagy két nappal, reggel ugy keltem hogy ismét ezt éreztem, ismet vernyomasmérés, vérnyomás rendben, pulzus 160. Azonnal mentem orvoshoz, csinált ekg-t, s beutalt ultrahangra.Irt fel frontint, s bisocardot.S mondta hogy nincs komoly baj, valoszinű vékonyabb a billenzyűm.Január 14.én mentem ultrahangra amin ez állt, Diagnózis: Tachycardia, k.m.n Status: Kp fejlett kp táplált.puha sejtes alaplégzés, rekeszek jól kitérnek, ritmusos szívhangok, zörej, ES nem hallható. EKG: 80/min PQ: 0.14 msec R vektor: kp állálban, ST szakaszok: Isoel T hullámok: poz. ÁTMENETI zóna: V4ben ECHO: Aorta billentyük vékonyak  hártyásak, mozgásuk norm. Separatio: 18 mm, aorta gyök 27 mm Bal pitvar 26 mm, mitralis bilentyűk vékonyak kissé lazább szerkezetűek, mellső vitorlán proplapsus ábrázolódik. IVS hátsófal: 9-9 mm., Dd: 38 mm Ds 20 mm. EF: 72% M modban jó falmozgások láthatóak. Tricuspidalid pulmonalis billentyuk vékonyak hártyásak. Mitralis E/A: norm.Négyuregi pozicióból sem látható koros eltérés. Minden segmentumban jo falmozgasok láthatóak. Jobb kamra legnagyobb atmeroje, 21mm pericardiumban folyadek gyülem nincs. Ezután volt ABMP holter ekg s terheleses ekg. Ezeknek eredménye: Diagnózis: A kéthegyü billetyu proplapsusa. ABMP vizsgálati eredményei élettaniak. HOLTER EKG: vizsgált időszakban mindvégig sinus ritmus ábrázolódott,, átlag fr.75/min. Malignus ritmus zavar nem mutatkozott es significans ST  esemény sem volt. Terheléses ekg: Cél fr.a 100%at elértük. Max RR: 140/73 Hgmm volt. A sorozatosan készitett ekg felvétwleken a nyugalmi görbéhez képest sognificans elváltozás nem alakult ki. A betegnej a vizsgálat alatt típusod angináns panasza nem volt. MET: 8, 1 vélemény: ISZB nem véleményezhető Az alkalmazott gyógyszered th folytatható. Panasz esetén kontroll. S a kérdésem, ami miatt nem tudok nyugodni, ugye a pulzusom miatt mentem vizsgálatra, s a Dr.Úr aki vizsgált nem igazán akart velem beszélgetni, annyit mondott makk egészséges vagyok, de szedjem.a gyógyszert. A pulzusom mégis magasabb szokott lenni néha, az igaz hogy kis korom óta, stresszes légkörben vagyok.Sokat idegeskedek. A pulzusom akkor a proplapsus miatt megy fel? , vagy a stressz is befolyasolja? mert volt egy honap mikor gyogyszert sem szedtem, de egy ideje megint kell, mert reggel ugy kelek hogy 100 felett van.S mi ez a proplapsus? veszélyes? Gyerek vállalásban (később) mit befolyasol? Engem annyira kikészitett a tudatlanság hogy idegalapon fulladok, ez ki lett vozsgálva, mert voltam Pesten a Korányi kórházban, mindent elvégeztek rajtam.a gyomorsavam is sok ez is meglett vizsgálva.Tehát a fulladás idegalapon van, persze ez az elmult 21 év ismióta kiderült ez a betegség pánikbeteg lettem, ezt csak gondolom, pszihiaternel nem voltam, bar ajanlottak, a sok idegeskedes miatt. Vagy fulladhatok a proplapsus miatt? Egyébként ez ha társaságba vagyok kevesebbszer van.bisoprolol sandoz 2.5 mg szedek, de csak negyedet, mert ha felet szedtem vagy a bisocardból 5 mg.bol felet akkor nagyon lehuzta a vernyomasom.En azt sem értem miért nem kell kontrollra mennem.S még az utolsó kérdésem, hogy ha szedem a szivgyogyszert, akkor ritkan vagy estere 60 alatt van a pulzus ez nem gond? pl 56 58 59 de nem hosszu ideig. Szedem a nyugtatot, ha tarsasagba vagyok jobban vagyok, a fulladas is csokkent, de ez a tudat mindig visszarant.Kérem nyugtasson meg magyaráza el ezt a proplapsust.S a háziorvosom azt mondta velemszuletett, akkor miert most okoz problemat? vagy allhat mogotte a stressz?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza mitralis prolapsus témában

Kedves Kérdező, valóban túlzottan feszült ettől a problémától, kérem, nyugodjon meg! Sok fiatal nőnek magasabb kissé a pulzusa, ha ez panaszt okoz, valóban adható az a gyógyszer amelyet Ön szed. A leírások alapján komoly szívbetegsége nincsen, a prolapszus azt jelenti, hogy az egyik billentyűn - ami a bal kamra és pitvar között van- nem tökéletes a zárás. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy vadnyugati kocsma ajtaját, amely túllendül a zárási vonalon. Ez azonban nem terheli meg a szívét, ez egy állapot. Sok embernek ilyen szíve, amely nem igényel kezelést. A szaporább szívverésnek sem oka! A 75/perc napi átlagú szívverés, nem is sok, így valószínűleg csak néha magasabb a pulzus. Szóval nyugodtan vállalhat gyermeket a fentiek alapján, mozogjon rendszeresen, igyon napi 2-2, 5 L folyadékot (koffein-menteset) , ideális testsúlyt próbálja meg elérni (ha jelenleg nem ilyen a testsúlya) , tanulja meg a stresszt kezelni és a gyógyszer is elhagyható lesz. Kontrollra pedig valószínűleg azért várják vissza, mert annyira aggódott. Pszichiátriai segítség igénybevétele is hasznos lehet, ha nem javulnak a tünetek. Jobbulást kívánok! Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. augusztus 02., 16:14; Megválaszolva: 2015. augusztus 05., 22:39
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Érdeklődés II.
Érdeklődés
Pulzusnyomás II.
Pulzusnyomás
Tisztelt Doktornő, két különböző intézményben végzett echocardiografias vizsgálat alapján is hyperkinetikus keringést állapítottak meg nálam...
AstraZeneca Covid oltás kérdés /...
Tisztelt Dr. Molnár Dóra! Volt egy foggyulladásom ami miatt ki kellett húzni (2021.03.23-án) az egyik bal alsó örlőfogamat. Ez már egy hosszú...