Előfordulhat e az hogy valakinél megállapítják hogy szívátültetésre van szüksége de később kiderül v

Tisztelt doktornő! Tehát szívkatéterezés és szívkoszorúér festés után javul annyira az állapota hogy mégse kell utána szívátültetésen átesnie vagy az EF értéket 25%-ról felnövelni legalább 40-50%-ra gyógyszerek segítségével így már legfeljebb csak pészméket kellene betenni az illetőnek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza EF javulása témában

Kedves Kérdező, amennyiben javul a szívkatéterezés után a vérellátás(például koszorúér tágítás következtében) , valóban javulhat a szív pumpafunkciója. A gyógyszerek optimalizálják a vérkeringést (percenkénti ütésszám, nyomásviszonyok stb.) , ezáltal szintén hatékonyabbá válhat a szívműködés. Bizonyos esetekben átmeneti körülmények is sokat ronthatnak a szív állapotán, (egyes vírusfertőzések, speciális belgyógyászati kórképek, nagy mennyiségű alkohol hatása egyebek között) , de a kedvezőtlen körülmények javulása, megszűnése szintén a szív funkció javulását eredményezheti. Összességében nagyon jó hír, hogy megjavult pumpafunkció, de a tartós eredmény érdekében a kardiológus tanácsait továbbra is ajánlatos megfogadni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. június 11., 16:22; Megválaszolva: 2015. június 11., 21:55
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Genetikai vizsgálat, hosszú QT
Kihagyó szívverés
Terhelésre magas pulzus
Üdvözlöm, Az lenne a problémám hogy egy kis fizikai munka, kerékpározás vagy minimális kocogás után pillanatok alatt felugrik 140-170re is a...
Alacsony vérnyomás ?
Tisztelt Doktornő! Vérnyomásommal kapcsolatban szeretnék kérdezni . Bal karomon megmértem és ott 108/60 volt, majd a jobb karomon is és ott 119/60...
Enyhe mitralis és tricuspidalis...
Tisztelt Doktornő! 49 éves férfi vagyok. Május végén voltam kardiológiai kivizsgáláson, melybe beletartozott a nyugalmi és terheléses EKG...