Előfordulhat e az, hogy valakinél megállapítják, hogy szívátültetésre van szüksége, de később kiderül v

Tisztelt doktornő! Tehát szívkatéterezés és szívkoszorúér festés után javul annyira az állapota, hogy mégse kell utána szívátültetésen átesnie vagy az EF értéket 25%-ról felnövelni legalább 40-50%-ra gyógyszerek segítségével így már legfeljebb csak pészméket kellene betenni az illetőnek?

Dr. Molnár Dóra válasza EF javulása témában

Kedves Kérdező, amennyiben javul a szívkatéterezés után a vérellátás(például koszorúér tágítás következtében), valóban javulhat a szív pumpafunkciója. A gyógyszerek optimalizálják a vérkeringést (percenkénti ütésszám, nyomásviszonyok stb.), ezáltal szintén hatékonyabbá válhat a szívműködés. Bizonyos esetekben átmeneti körülmények is sokat ronthatnak a szív állapotán, (egyes vírusfertőzések, speciális belgyógyászati kórképek, nagy, mennyiségű alkohol hatása egyebek között), de a kedvezőtlen körülmények javulása, megszűnése szintén a szív funkció javulását eredményezheti. Összességében nagyon jó hír, hogy megjavult pumpafunkció, de a tartós eredmény érdekében a kardiológus tanácsait továbbra is ajánlatos megfogadni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Megválaszolva: 2015. június 11.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Bal oldalon jelentkező bordák menti...
Negatív T hullám az EKG-n
K2 vitamin -trombofília
Üdvözletem! Genetikai vizsgálaton kiderült, hogy fokozott hajlamom van trombòzisra (VTE). A vizsgálatban a R506Q génváltozat kimutatásra került, ami...
Mit takar az érfestés eredménye?
Tisztelt Weborvos! Mit takar a láb érfestés műtét eredmény? Mostanában nagyon görcsöl a nagymamám lába, és 10 méter járás után nagyon sajog neki . Annyit...
Étkezés után jelentkező heves...
Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy mikor sokat eszek akkor megemelkedik a pulzusom, (110) és neha úgy érzem, mintha egy ütemet kihagyna a...
Koronarográfia magyarázata
tiszteletem! Nagymamámnak, nem javasoltak szívműtét mivel 65 éves lesz Januárban. És sok betegsége van ezért Koszorúér tágítás mellett döntöttek. 2 eret...