Nem akarok koleszterin csökkentőt szedni

T. Doktornő! Összkoleszterinem: 7, 3. LDL: 4, 8 HDL: 1, 97. (amúgy jó a vérképem hagyományosan, a koleszterinem mindíg magas volt, 6, 5 körül) .Háziorvosom sztatint írt fel (közepes dózis) , de én nem szívesen szedném (még nem váltottam ki a receptet) . A HDL: összkoleszterin arányom: 3, 7. Állítólag 4 alatt jó. Sok rosszat (is) lehet olvasni a sztatinokról (még azt is, h hatástalanok a halálozási arány csökkentésében) , ráadásul nekem állandóan fájnak (izomlázszerűen) a hátizmaim, néha megfeszülnek az egyik oldalon nehézlégzést okozva (reumatológus izomlazítót javasolt) . Azt írják, h ilyenkor nem ajánlott a sztatin. Ön szerint el lehetne hagyni a szedését az én esetemben a fenti jó arányokra hivatkozva? (Egyéb rizikófaktorom nincs, esetleg a stressz) . Elkezdtem halolaj-kapszulát szedni, és az aszpirint is bevállalnám kis dózisban, ha szükséges. És az igaz, h ajánlott Q10-et szedni a sztatin mellé? Üdvözlettel: zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza magas koleszterin szint témában

Kedves Kérdező, az Ön koleszterinszintje valóban magas. Önnek igaza van, érdemes először diétával próbálkozni a csökkentés érdekében. A sok hal fogyasztása (elsősorban tengeri) , sok zöldségféle, heti 4x -5x 1 dl vörösbor, időszakosan néhány szem olajos mag, rendszeres testmozgás jótékony lehet. Ha az életmódi változtatás hatására nem megy 6mmol/ L alá koleszterin szint, akkor viszont, lehet, hogy kell gyógyszert szedni. 3-4 hónap múlva érdemes labor ellenőrzést végezni. Ha esetleg már megjelent érfal elváltozás (nyaki ér vizsgálat elvégzése javasolt) , akkor mindenképpen kell a gyógyszeres terápia. Ha sztatint esetleg nem tolerálja, akkor létezik más lehetőség is a szakmai szabályok alapján. Egyébként, ne féljen a sztatin csoportba tartozó gyógyszerektől, körültekintően alkalmazva, kis dózissal kezdve, CK és májfunkció kontrollálásával elkerülhető a mellékhatások nagy része. Több millió ember részesül sok éve ilyen terápiában a világon, a gyógyszer igazoltan csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A Q 10 izomfájdalom csökkentő hatásáról egyértelmű tudományos vizsgálatot én nem ismerek. A kételyeit esetleg beszélje meg a kezelőorvossal, aki jobban ismeri Önt, és így érvek- ellenérvek mérlegelésével könnyebb döntést hozni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. május 26., 20:12; Megválaszolva: 2015. május 27., 17:01
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás