Gyerekkorom óta magas a koleszterinem

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Gyerekkorom óta magas a koleszterinem. Most voltam kontroll vizsgálaton, és az összkoleszterin szintem 8.4. A HDL koleszterinem jó. Évek óta normálisan étkezem, nem eszek zsíros ételeket, (salátát, zöldséget, csirke húst eszem főként). A vesémben találtak egy cisztát és egy követ. Évek óta fáj a hasam, felfújódok, a súlyom 2-3 kg-ot változik naponta, bár az elmúlt két hétben csak híztam. Heti 5x edzek, futni járok, mégsem tudok lefogyni. Kérdezni szeretném, hogy a hízás lehet a koleszterinem miatt? Azt mondta a háziorvosom, hogy elképzelhető, hogy a szervezetem nem termel valamit megfelelően, és ez okozza a problémát. Ezek kiderítéséhez milyen vizsgálatot javasolna? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Nóra

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza a magas koleszterin szint témában

Kedves Kérdező! A magas koleszterinszintnek az Ön esetében lehetséges, hogy genetikai háttere van. Fontos lenne még az LDL koleszterinszint ismerete, melyet az összoleszterin, HDL koleszterin és triglicerid értékeiből lehet kiszámítani. Amennyiben ez 4, 1 mmol/l érték felett van, akkor gyógyszeres kezelés javasolt. A magas koleszterinszint fokozott kockázatot jelent a szív és érrendszeri betegségekre. Mivel írja, hogy túlsúlyos és nem tud fogyni, felmerül még a pajzsmirigy csökkent működése is, ennél gyakori jel, hogy magas a koleszterinszint. Beszélje meg háziorvosával, ha még nem történt volna ilyen vizsgálat, hogy TSH meghatározásra küldje el vérvételre.

Kérdés: 2014. május 23., 09:04; Megválaszolva: 2014. május 26., 06:46
Kérdések és válaszok: Elhízás
Pajzsmirigy ?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat
Miért hízok?
Cukobetegség