Xarelto vagy Syncumar?

Tisztelt Dr. Molnár Dóra! Fiatal korom óta kóros magas vérnyomásom van, 200 körüli adat is volt már többször, de kezelik természetesen, szedem a gyógyszereket, jelenleg jók a vérnyomás adataim. Az elmúlt hónapban, volt egy szívritmuszavarom, elmentem a háziorvoshoz, ő elküldött egy kardiológiai kivizsgálásra, szívultrahangot és EKG-t készítettek és megállapították hogy pitvarfibrillácíom van, és véralvadásgátlót kell szednem, választhatok a Syncumar és a Xarelto között, de a kardiológus a Xarelto nevű gyógyszert ajánlotta. Az lenne a kérdésem, hogy nekem csak most, a fent említett esetben volt ritmuszavarom, és sem az előtt, és sem az után, akkor mindenképpen kell szednem valamelyik véralvadásgátlót? Nagyon félek a a fent említett gyógyszerek mellékhatásaitól, hogy különféle vérzéseket okoznak. Nem lenne elegendő nekem csak az Aspirin Protect? A szívritmuszavart nem lehet gyógyszeresen kezelni, gyógyítani, hogy ne is jelentkezzen többet? És ha kell, melyiket válasszam, a Xareltót vagy a Syncumart? Tényleg olyan veszélyesek ezek a vérzéses mellékhatások, mint ahogyan azt a betegtájékoztatóban olvastam, belsővérzés, és más egyebek, nem teszi ez tönkre a szervezetet, ha ezt éveken keresztül kell szedni? A kardiológus véleménye ez volt: Hypertonia, Hyprintenzív szívbetegség, Ectasia aortae asc. Fibrill.atr.parox. Bal anterior hemiblokk. EKG: Sinus ritmus. Válaszát előre is megköszöni egy aggódó asszony.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza pitvarfibrilláció témában

Kedves Kérdező! Ebben az életkorban magas vérnyomás betegség mellett jelentkező ritmuszavar (paroxismalis pitvarfibrilláció - rohamokban jelentkező rendezetlen szívverés) természete az, hogy ismétlődik. Nem feltétlenül fogja Ön ezt megérezni. A pitvarfibrilláció fokozza a szívben apró vérrög képződésének az esélyét, ez elindulva megakadhat egy érben, az agyban vagy más szervben keringési zavart okozhat. Az agyi keringési zavar következménye akár féloldali bénulás, beszédzavar vagy még súlyosabb állapot is lehet. Ennek az esélye az Ön esetében, még egy-két általam nem ismert tényezőtől függően, 3-6 %. Vagyis 100, az Önéhez hasonló problémával küzdő ember közül körülbelül 5 fog érelzáródást kapni 1 éven belül, ha nem szed vérrögösödést gátló kezelést. Ezt a kockázatot csökkenti jelentősen a Syncumar és Xarelto is. Önnek igaza van, ezzel viszont a vérzés kockázata nő meg egy kissé, de kellő körültekintéssel ez veszély minimalizálható. A Syncumar mellett havonta kell vérvétel, és bizonyos étrendi szabályokra figyelni kell, a Xarelto drágább, de nem kell havonta vérvétel mellette. Az Aspirin Protect az ilyen típusú vérrög képződést nem akadályozza meg. Gyógyszeres és eszközös lehetőség is van ritmuszavar elkerülésére, gyógyítására, érdemes elmenni az Önhöz közeli orvosi egyetemi ritmuszavar ambulanciájára. Itt a Kolléga a leletei és vizsgálat alapján tájékoztatja Önt a lehetőségekről. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. május 20., 00:51; Megválaszolva: 2015. május 21., 10:15
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás