Szívizomgyulladás utáni sport

Tisztelt Doktornő! Rendszeresen futballozó és egyéb súlyzós edzést végző sportos férfi vagyok. Októberben egy vírustól kétoldali tüdőgyulladást kaptam, amely ráhúzódott a szívemre és szívizomgyulladás is lett belőle, mellyel 1 hetet kórházban töltöttem. Utána 2 hónapig nem dolgoztam és azóta nem mozogtam semmit. Február 5-ei felülvizsgálaton az EKG és a szívultrahang teljesen egészséges képet mutatott. Az orvosom azt mondja, hogy ennek ellenére ne sportoljak többet, de igazából nem indokolta miért, csak azt mondta, hogy inkább ne. Gondolom ezt a saját biztonsága miatt... Kérdésem az lenne, hogy ez valóban lehetséges -e, hogy egy egészséges, meggyógyult szívvel nem mozoghatok többé? Az jót tesz a szívemnek, ha leépülök fizikailag? További információ még, hogy 12-én megyek MRI vizsgálatra is a városmajori szívklinikára, persze ott is rá fogok kérdezni. Azért fontos nekem ez a kérdés, mert nagyon fontos részét képezi életemnek a mozgás és nem tudom elképzelni nélküle az életem, főleg ha elvileg gyógyultan mondják ezt. Válaszát előre is köszönöm! Üdv Zsolt

Dr. Molnár Dóra válasza szívizomgyulladás után témában

Kedves Kérdező, ne keseredjen el, ha egészséges lesz a szíve az MRI vizsgálat alapján is, akkor mérsékelt sportolás, fokozatosan felépített edzéssel javaslható, sőt ajánlott. Versenysport nem javasolt. A terhelés pontos mértékéről vizsgálat nélkül nem lehet véleményt mondani. Az MRI vizsgálatig viszont, már gyalogolhat intezívebb tempóval, illetve könnyű kerékpározás, úszás is megpróbálható, de mindenképpen vegye figyelembe, hogy most nincs edzett állapotban. A teste jelzéseire is figyeljen oda, 100/min fölé további orvosi véleményig ne engedje a pulzust. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. február 08., 09:48 ;Megválaszolva: 2015. február 08., 15:49
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kell -e aggódnom, illetve mitől...
Üdvözlöm! December közepén kaptam egy szívizom gyulladást egy náthának köszönhetően. Egy hét kórházi megfigyelés és kezelés után picit...
Leszázalékolás
Nyelőcső varicositas
24 órás EKG kiértékelés
Stent és jogosítvány