Szívritmuszavar, magas pulzus egyik napról a másikra

Tisztelt doktor Nő vagy doktor Úr! Panaszaim 2 éve kezdődtek, azt megelőzően teljesen egészséges voltam. Fizikai és lelki terhelést korlátlanul bírtam. Pédául egy átmulatott, alvás nélküli éjszaka után is tudtam dolgozni, sportolni. Egyszer csak azt vettem észre, hogy rendkívül kis terhelésre (20 méter futás) megemelkedik a pulzusom 150 körülire illetve láz esetén is tartósan és indokolatlanul magas. De a legfőbb tünetem extrasystolék jelentkezése stressz illetve kialvatlanság, folyadékhiány esetén. Kétszer előfordult olyan szívritmus zavar, ami után majdnem mentőt hívtam, ez nagyon félelmetes volt. Kivizsgáltattam magam 2 kardiológián és szív MR-t is végeztettem, ezek mytralis prolapsust mutattak ki, mást nem. Labor tökéletes, beleértve a hormonszinteket, pajzsmirigyet is. Az orvosok a stressz határozták meg oknak, napi 50 mg Betaloc-ot szedek és alkalomadtán (extrasystole esetén) sanaxot. A sanax egyébként érezhetően jó, de nem szedem rendszeresen a rászokás veszélye miatt. Sportolni már nem tudok, a pulzus miatt. A KÉRDÉSEIM: lehetséges ez, hogy makk egészséges ember szíve így megváltozik egyik napról a másikra? Nem áll-e mögötte valamilyen betegség pl: a billentyűt baktérium megtámadta? Valamilyen vitamin hiány? esetleg nem lehet-e ez a H1N1 oltás szövődménye? Észrevételeim: napi 6-8 liter folyadék bevitele enyhíti a tüneteket, szénhidrát fogyasztás mellőzése enyhíti, koffein fokozza (már nem fogyasztok) . 9 óra alvás, stressz mentes nap és diétás étrend esetén nem jön elő az extrasystole, de alkoholfogyasztás, kevés pihenés, stressz azonnal előhozza. A KÉRDÉS csak az, hogy egyik napról a másikra hogy változhatott ez meg? Milyen betegség állhat a jelenség mögött? Olvastam, hogy egyes elméletek szerint nyomelemhiány, ezért is gyakoribb vékony nők esetében. Persze kialakult egy ördögi kör, az ember mindig a szívét figyeli (apropó: fekvő helyzetben érzem a szívdobogást, amit 2 évvel ezelőttig soha) , ez stresszt okoz, az pedig tünetet...De valami megváltozott 2 éve.

Dr. Molnár Dóra válasza magasabb szívfrekvencia témában

Kedves Kérdező! Egy egyszerű légúti megbetegedést okozó vírusnak is lehet ilyen következménye ritkán. A tökéletesen felsorolt provokáló tényezők kerülése javasolt, de, mint írja, ezt lehetőség szerint meg is teszi. Láz esetén fiziológiásan magasabb a pulzus, ez normális. Súlyos billentyű betegséget, baktériumos felrakódást az eddigi vizsgálatok kimutatták volna, ilyen betegsége nincs. Rendszeresen kellene mozogni, az intenzitást csak lassan fokozni. Ha javul az erőnlét csökkenni fognak a panaszok. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2013. január 06., 22:46 ;Megválaszolva: 2013. január 10., 21:21
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívbetegség
Stressz és pitvarfibrilláció
Érfájdalom utáni émelygés...
Ingadozo vernyomas, magas pulzus, edzes...
Szívritmuseltérések
Tisztelt Doktor Nő! 18 éves sportos fiatal lány vagyok,komoly betegség nélküli,műtétem sem volt. 58 kg. Életem során pszichés jellegű...