pericard. fluidum.

Édesanyám állapotával kapcsolatban szeretnék kérdezni, aki 70 éves. A kardiológiai vizsgálat eredménye a következő, amiből semmit nem értünk. Az orvos csak annyit mondott, hogy romlottak az eredmények és korábban nem volt pericardiális folyadék. Ao.asc: 29. Bal pitvar ps: 42, jobb kamra: 14 Septum: 12/13 Bal kamra dd: 52 Hátsó fal: 12/16 DS.35 EF: 61% Szegmentalis falmozgászavar nem látszik. Mitr E/A: 1, 1 EDI: 184 ms. MI I. Ao.v.max: 1, 1 m/s, mely 31+10 csúcs és 20+10 hgmm-es átlag pulm. nyomásra utal. Bal pitvar hossz: 54 jobb pitvar hossz: 55 Pericard fluidum kevés, körkörösen diast.5-6 mm. VCI nem mérhető. Art.pulm. v. max: 0, 6 m/s. Diast átmérő: 25 Évek óta kezelés alatt áll, a diagnózisban szerepel a hypertónia cur. Angina pect. Asthma bronchiale, hypercholesterinaemia. Gyógyszerei. 1x5 mg Normodipine, este 20 mg simvastatin/ Andever/,, este 1/2 tbl Coverex AS5., 2X1 tbl Moduxin A fenti vizsgálat után az orvos azt mondta, hogy be kell feküdnie a kórházba, de azt nem mondta meg, hogy van-e a leletben valamilyen aggasztó eredmény. Édesanyám teljesen kétségbe esett, velünk együtt. Azt szeretném kérdezni, hogy a fenti lelet alapján van-e valamilyen azonnali kezelésre, beavatkozásra utaló adat? Anyukám szívbetegsége mennyire előrehaladott, milyen fokú? Gyógyszeresen továbbra is kezelhető-e vagy számítanunk kell valamilyen műtétre? Tisztában vagyunk azzal, hogy az eredmények már nem fognak javulni, de azt nem tudjuk, hogy fokozatos, évekig tartó romlással számolhatunk, vagy drasztikus változást jeleznek az adatok.

Dr. Molnár Dóra válasza pericardiális folyadék témában

Kedves Kérdező! Úgy gondolom, hogy kivizsgálás miatt ajánlott befekvést a doktor. Egy kicsit magasabb tüdőkeringési nyomás és a szívburok folyadék kórosak, de a szív pumpafunkciója jó, jelentős billentyű eltérés sem került leírásra. A "tüdő-vérnyomás" emelkedéséhez az asztma is hozzájárulhat. A kórjóslatról nem tudok nyilatkozni, mivel ahhoz vizsgálat és több adat ismerete lenne szükséges. Javaslom, hogy kérdezzen bátran vizsgáló orvostól, mert így kaphatja meg a megfelelő információt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. december 13., 23:49; Megválaszolva: 2012. december 17., 21:35
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kihagyó szívverés
Lábszárfekély.
Vérnyomás értéke
Elektrofiziológiai vizsgálat
Szívkatéter