Mitrális Prolapsus III.

Tisztelt Doktornő/Úr! Jelige: Mitrális Prolapsus III. Én egy 33éves Nő vagyok és Mitrális prolapsust állapítottak meg nálam még leánykoromban. Akkoriban MI: I.fokú volt különösebb panaszok nélkül... Utobbi években (3-4) jelentkeztek (szívdobogás érzés, remegések szívtájt, ritmuszavar ill. fura de mintha kihagyna az ütés néha percenként többször is. Mellkasomnál mostanában rövid időre, de szúrást érzek. Legutóbb 2012.05.-ban voltan kardiológusnál és a következőket írta a leletre: EKG:sinus ritmus. Kp.állású R tengely. Fr: 78/min. PQ: 170msec. QRS: 100msec. Norm. depol. és repol. Átmeneti zóna V4_ben. RR: 115/75Hgmm. P78/min.KP.fejlett és táplált.Bőr és látható nyh.-k kp. vértelenek.Oedema, icterus, cyanosis nincs.Pm. mirigyes Kóros nycs. nem tap.Részarányos mellkas, teljes, éles nem doboskopogtatási hang, kitérő rekeszek, puha sejtes légzés.Norm. szívhatárok.tiszta szívhangok. Mitrális száj. felett halk syst. zörej.Carotisok felett zörej nincs.Has a mellkas szintjében, puha, betapintható.Kóros rezisztencia, nyomásérzékenység nincs.Hepar: elérhető.Lien nem tap. Echocardiographia: Bal kamra: 49mm. Ds: 35mm.EF: 54% Bal pitvar rövid átmérő: 33mm. Bal pitvar hosszú átm.: 46mm Jobb pitvar: 50mm. Ao.gyök: 24mm. Ao.asc.: 23mm. Septum: 6mm. Hátsó fal: 6mm. IVC: 15mm Mitrális beáramlási sebességek: E hullám: 119 cm/sec. A hullám: 74 cm/sec. DT: 204 msec. Ao.sten. max. seb.: 1, 23m/s, csúcs gr.: 6, 05 Hgmm. Insuffitientia: MI: III. TI: I. Vél.: Laza mitralis apparatus, MI III. TI I. Norm. tág szívüregek, szimmetrikus falmozgások, jó globális bal kamra functio.Pitvarai nem tágabbak. Pulzoxymetria SpO2: 98% Diagnózisok: Palpitatio, Prolapsus valvulae mitralis, insufficientia valvulae bicuspidalis, St.idem. ECHO-n MI kissé nőtt.Időszakos ECHO kontroll jav.TH.idem.: (üresen hagyta) Annyit mondott ill. mutatott a monitoron az orvos, hogy lobogott a billentyű és tele volt vérrel a kamra vagy a pitvar (aminek nem szabadna! Ön szerint hogy értelmezzem ezt a leletet? Kérem írja le van -e köze ahoz amit érzek. Köszönettel: Gabi

Dr. Molnár Dóra válasza mitralis prolapsus témában

Kedves Gabi!

A panaszai hátterében úgynevezett extraszisztolék állhatnak- ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni az eddigi gyógyszerelés módosításáról szükség esetén. Ez a panasz gyakran jár együtt billentyű problémával. Az ön billentyű betegsége közepes mértékű. Fél évente javasolt ellenőriztetni.

Koffein fogyasztás kerülése javasolt.

Érdemes esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítménnyel próbálkozni, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. november 18., 13:12 ;Megválaszolva: 2012. november 20., 19:03
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mitralis prolapsus jelzett mitralis...
Szívbelhártya gyulladás
Kéthegyű billentyű prolapsusa
Szívbillentyű Hiba
Pszichés problémáim lehetnek?