GERD vagy ischaémiás szívbetegség

Tisztelt Doktornő/ Úr! 20 éve sportolok rendszeresen, a munkám viszont stresszes és emiatt 3-4 éve álmatlanságtól szenvedek, de még nem szedek altatót. Az első tünetem januárban munkába menet dombra felfelé menve szegycsont alatti nyomó, égető érzés formájában jelentkezett, ami pihenésre 1-2 perc alatt elmúlt. Később is általában terheléses formában fordult elő. Az ECHO vizsgálat jó bal kamrai funkciót, és relax zavart, a terheléses EKG 10 MET-nél hipertónia miatt halmozottan fellépő VES-t, III-AVF-ben 2, 5-1, 6 mm asc.ST depressziót, halmozottan felllépő bigemin VES-t 1 helyen kapcsoltan, állapított meg. A Holter a mellkasi, a hasi UH vizsgálatok és a laborvizsgálatok eredményei mind negatívok lettek. A koronagráfiához szükséges összes góckutatás is negatív lett. Felmerült a GERD lehetősége, és a szedett protonpumpa gátló gyógyszerek a tüneteim 90%-t megszüntették. A kórházi kivizsgálás alatt szedett szívgyógyszerek szívritmus zavart okoztak, ezért az orvosommal beszélve ezeket elhagytam. A tünetek jelenleg csak akkor jelentkeznek, ha nem szedem a gyógyszert, vagy kerékpározok.Egyébként azóta rendszeresen sportolok és a terhelést is jól bírom. Kérem, szíveskedjen megírni, hogy okozhat-e a GERD hasonló az EKG-n is megjelenő tüneteket, és hogy szükséges-e elmennem koronagráfiára. Előre is köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza GERD és szívpanaszok témában

Kedves Kérdező! A panaszokhoz hozzájárulhat a GERD is, de minden körülményt figyelembe véve a koronarográfia javasolt szerintem is. Ha nagyon nem szeretné a szívkatéterezést, akkor szóba jön szív CT vizsgálat is. Ha azonban itt igazolódik szűkület valamelyik koszorús éren, akkor meg kell csinálni a koronarográfiát mindenképpen. Sajnos a szívbetegségek változatos tüneteket produkálhatnak, az Ön panaszai és leletei alapján alapos a koszorúér betegség gyanúja. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. augusztus 12., 19:45; Megválaszolva: 2012. augusztus 13., 20:47
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás