Mitrális prolapsus

Tisztelt Doktornő/Úr! Én egy 33éves Nő vagyok és Mitrális prolapsust állapítottak meg nállam még leánykoromban. Akkoriban MI: I.fokú volt különösebb panaszok nélkül. Utobbi években (3-4) jelentkeztek (szívdobogás érzés, remegések szívtájt, ritmuszavar ill. fura de mintha kihagyna néha az ütés) tünetek. Legutóbb 2012.05.-ban voltan kardiológusnál és a következőket írta a leletre: EKG:sinus ritmus. Kp.állású R tengely. Fr: 78/min. PQ: 170msec. QRS: 100msec. Norm. depol. és repol. Átmeneti zóna V4_ben. RR: 115/75Hgmm. P78/min.KP.fejlett és táplált.Bőr és látható nyh.-k kp. vértelenek.Oedema, icterus, cyanosis nincs.Pm. mirigyes Kóros nycs. nem tap.Részarányos mellkas, teljes, éles nem doboskopogtatási hang, kitérő rekeszek, puha sejtes légzés.Norm. szívhatárok.tiszta szívhangok. Mitrális száj. felett halk syst. zörej.Carotisok felett zörej nincs.Has a mellkas szintjében, puha, betapintható.Kóros rezisztencia, nyomásérzékenység nincs.Hepar: elérhető.Lien nem tap. Echocardiographia: Bal kamra: 49mm. Ds: 35mm.EF: 54% Bal pitvar rövid átmérő: 33mm. Bal pitvar hosszú átm.: 46mm Jobb pitvar: 50mm. Ao.gyök: 24mm. Ao.asc.: 23mm. Septum: 6mm. Hátsó fal: 6mm. IVC: 15mm Mitrális beáramlási sebességek: E hullám: 119 cm/sec. A hullám: 74 cm/sec. DT: 204 msec. Ao.sten. max. seb.: 1, 23m/s, csúcs gr.: 6, 05 Hgmm. Insuffitientia: MI: III. TI: I. Vél.: Laza mitralis apparatus, MI III. TI I. Norm. tág szívüregek, szimmetrikus falmozgások, jó globális bal kamra functio.Pitvarai nem tágabbak. Pulzoxymetria SpO2: 98% Diagnózisok: Palpitatio, Prolapsus valvulae mitralis, insufficientia valvulae bicuspidalis, St.idem. ECHO-n MI kissé nőtt.Időszakos ECHO kontroll jav.TH.idem.: (üresen hagyta) Annyit mondott ill. mutatott a monitoron az orvos, hogy lobogott a billentyű és tele volt vérrel a kamra vagy a pitvar (nemtudom pontosan melyiket mondta) aminek nem szabadna! De semmi mást nem volt hajladó mondani! Kissé felháborít a dolog, mert nem fejtette ki bővebben, hogy ez baj vagy nem baj! Kell-e kontroll vagy sem? mikor menjek vissza? Sajnos ezért kell interneten érdeklődnöm, mert az orvosom nem volt bőbeszédű, inkább alig várta, hogy befejezze a rendelést! Jelen pillanatban az iszonyú fáradtság amin nem tudom magam túltenni, több mint fél éve állandóan gyenge és fáradt vagyok.! Ezért csak a kötelezö feladatokat tudom ellátni, de azt is részletekben és kiborulok utána, akár csak egy teregetéstől is.nem értem mindig is erős voltam és leállíthatalan, elszánt, kitartó! Hiába kérdezem aháziorvosomat de szerintem nem vesz komolyan, szerinte semmi oka a fáradtságomnak! Norprolac-ot szedek esténként 1 szemet, mert microadenoma van a hipofizisemben, de kontrol alat vagyok és nem nő/bár el sem tűnik, de ez sem okozhatja azt mondták! A háziorvosnak inkább a köhögésem nem tetszett (2-3hónapja kezdődőtt) , mert nem kísérte láz.Ezért allergológushoz küldött, ahol kiderült semmire nem vagyok allergiás és nem ilyen eredetü a köhögésem. Azt mondta az orvos, mivel nem vagyok savas és nincs gyomorbántalmam ezért kardiológust keressek fel a problémámmal. Ez vicc? Vagy komolyan köhöghetek némi szív eltérés miatt? Pontosan nem tudom mit jelent a MI: III, de Ön szerint okozhat ilyen jellegű tüneteket? Kérem tiszteljen meg válaszával, szeretném tisztábban látni a leletem eredményét! Köszönöm szépen előre is válaszát! Üdvözlettel: Gabriella

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza mitralis prolapsus témában

Kedves Kérdező! A mitrális billentyű zárási hibájából eredő III. fokú regurgitáció közepes problémának minősül- a bal pitvarba vér áramlik abban a szívciklusban, amikor nem kellene. Rendszeres kardiológiai kontroll szükséges.

Bizonyos szívproblémák okozhatnak köhögést, igaza van a háziorvosának. Az Ön tünetei a leírtak alapján, nem biztos, hogy a billentyű hibával vannak összefüggésben, ismételten keressen fel kardiológust ennek tisztázására. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus.

Kérdés: 2012. augusztus 02., 14:59; Megválaszolva: 2012. augusztus 05., 08:36
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Covid 19 oltás
Kardiologia
Szív panaszok.
Holter eredmények