• Érfestés eredménye

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Az aorta szakasza kp. tág. Jobb oldalon a medencei erek, az AFS norm. tágak Az APO a kp. harmadban 2 cm hosszban valószínű occludalt, kevés kollateralis van, az alsó harmad visszatelítődik, rendkivül gracilis. A lábszáron a nagy kp. tág ATP és agracilis a. prenea ábrázolódik. Az ATA csak a prox. Harmadban telítődik. A plantaris artéria a kp. harmadban elzáródott, kollateralisokban folytatódik, dorsalis pedig nem telítődik. Bal oldalon AIC kp. harmadában rövid, excentrikus, kp. foku stenosis van. Az AIE, AFC, AFS, APO, norm. tág. A lábszáron az ATP képezi a kiáramlási pályát jó lumen tágasságú. Az a. peronea gracilis. Az ATA a felső harmadban 5cm hosszban elzáródott a gracilis alsó szakasz visszatelítődik a dorsalis pedig nincs a plantiris artéria a talpi szakaszon szintén elzáródott. Kollateralisok ábrázolódnak. Érdeklődnék hogy milyen kezelést ajánlana.

        Dr. Molnár Dóra válasza a érfestés témában

        Kedves Kérdező! Önnek alsó végtagi verőérbetegsége van a fentiek alapján, melynek kezelése összetett, függ az egyéb betegségeitől is. Gondolom, megbeszélték az érfestést végző orvossal, hogy szóba jön-e műtéti, vagy értágításos kezelés. Belgyógyászati szempontból mindenképpen fontos a lehető legtöbb séta és időszakos infúziós kezelés is javíthat állapotán. Fontos az előírt gyógyszerek rendszeres szedése- a vérnyomás, a vércukor és vérzsír illetve koleszterin szint Ön számára kijelölt célértéken tartása. Vérrög kialakulást gátló gyógyszerre is szüksége van. Dohányzás mindenképpen tilos ebben a betegségben. Megfelelő folyadékbevitel, olívaolaj használata, hal, zöldségfélék, napi 1-2 dl jó minőségű vörösbor fogyasztása is ajánlott a megfelelő anyagcsere állapot eléréséhez. Arra számítson, hogy ez a betegség tartós orvosi felügyeletet, rendszeres ellenőrzéseket tesz szükségessé, ezért kérdezzen bátran kezelő- orvosától. Jobbulást kívánok. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2012. február 16., 15:39; Megválaszolva: 2012. február 17., 15:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: