Érfestés?

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Előszöris szeretném leírni a szívECHO leletem eredményét: aortagyök: 34mm, ao. bill. ép, Bal pitv: 44mm. Mitr bill: ép. Bal kamra: 74-60mm. Septum és hátsó fal: 11-11mm. Sept. dist. harmada, a latrális fal csúcsi harmada, a csúcs, a mellső fal kp. és csúcsi harmada, az inferior fal csúcsi harmada elvékonyodott, akin., a többi bal kamrai segmentum jól mozog. EF. 30% PF. nincs. MI I fokú, az ebből számított syst. j. kamra nyomás 32hgmm. Mennyire rossz ez a lelet? Tavaly az EF: 46% volt. Oedema nincs, comp. Az orvosom érfestést javasol, de én nagyon félek a kockázataitól. Mire számíthatok ha elvégzik az érfestést és mire ha nem? Meddig élhetek még? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza érfestés témában

Kedves Kérdező! Mostani lelete rosszabb, mint a tavalyi, kezelő orvosa azért szeretné elvégeztetni az érfestést, hogy a rosszabbodás okát kiderítse. Például, az az ok lehet beszűkült koszorúér okozta vérellátási zavar, mely a szívműködés gyengeségét okozza. Ha nem történik meg a vizsgálat, esetleg egy lehetőségtől fosztja meg magát, mellyel segíteni lehetett volna a problémáján. A szívkoszorúér festés (szívkatéterezés) kockázata megfelelő előkészítést követően valóban csekély, nagyon nagy számú vizsgálat és koszorúér tágítás történik manapság, modern eszközökkel. A pontos életkilátásokat nem tudom megjósolni, de amit lehet, addig kell megtenni, amíg nem alakulnak ki súlyosabb tünetek, utána nehezebb visszafordítani a kóros folyamatokat. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. szeptember 05., 19:16; Megválaszolva: 2012. szeptember 05., 20:22
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Érfestés eredménye
Az aorta szakasza kp. tág. Jobb oldalon a medencei erek, az AFS norm. tágak Az APO a kp. harmadban 2 cm hosszban valószínű occludalt, kevés kollateralis...
Az érfestés kockázata
Tisztelt Hölgyem/Uram! 61 éves cukorbeteg vagyok és nem régen érszűkületet állapítottak meg a jobb lábfejemnél. Polyneuropátiám is van és az...
Inappropriate sinus tachycardia
Bisoprolol, alacsony pulzus
Tisztelt Doktornő! Halmozott VES-re 2 napja napi 2x2,5 g Bisoprololt írtak fel. Pulzusom alacsony lett, (58) , vérnyomásom is. Meddig nem gond az alacsony...
Kamrai extrasystole