coronarographia

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Párom két hete nagyobb szatyrokkal a 4. emeltre sietett fel, amikor szegycsont mögötti szorító fájdalmat érzett. Ez a dolog még két alkalommal, de enyhébben megismétlődött. Párom túlsúlyos és cukorbeteg, 44 éves. Volt már kardiológián és a következő lelettel tér haza: „Status:részarányos mellkas, puha sejtes alaplégzés, kellően ékelt tiszta szívhangok, has puha betap. nyom érz. hepar, lien nem tap. vese tájak szabadok. decomp. jel nincs. Carotisok felett zörej nem hallható. RR:148/96 O2sat:97% EKG:s.r. bal. dev. Fr. 66/min PQ 0, 22 QRS 0, 08 III rS, isoel ST poz T átm V3. ECHO:ao.gy.25 asc. 31 BP 38 JK 20 s 12/20 BK 54/32 EF 72% HF 13/18 BK hypertrophia BP 35 JP 26 E/A 1 Vo:1 m/sec, kis mész az anulusban, falmozgászavar Thr. PF. nem látható- MMV hegyében pici mész. Vélemény:effort angina miatt coronarographia.” Bármennyire is keresgélek, nem találom meg a válaszokat. Nem tudom értelmezni a leletet. Mit jelentenek a szám és betűsrok: Meg tudná, nagyon kérem, nekem mondani, hogy mennyire súlyos a Kedvesem állapota. Tényleg szükséges a coronarographia? Mennyire veszélyes ez a beavatkozás?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a koszorúér festés témában

A effort angina terhelésre jelentkező mellkasi fájdalmat jelent, és sajnos cukorbetegeknél nem ritka a koszorúér szűkülete, illetve az emiatt jelentkező mellkasi fájdalom. Sajnos, a cukorbetegség miatt fokozott ugyanis a szív- és érrendszeri rizikó. Az EKG-n kisebb eltérések vannak a leírás szerint, a szív ultrahangos vizsgálat enyhe szívfal vastagodást mutat, de a szív funkciója jó. A koszorúér festés fogja igazolni, hogy van-e és hogy hol a szűkület az éren és lehetőség szerint ennek tágítása is megtörténik. A vizsgálatnak nyilván van kockázata, de ez sokkal alacsonyabb, mint egy szívinfarktus okozta állapot, amelynek megelőzését szolgálja a koszorúér-festés segítségével nyert információ. A coronarographia alatt mellkasi fájdalom előfordulhat, de ezt a helyszínen felkészült orvosok látják el. Bő folyadék fogyasztás szükséges a vizsgálat után, a kontrasztanyag miatt, mert ez ronthatja a vesefunkciót. A szúrt csukló vagy comb nyugalomba helyezése szükséges.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. február 06., 20:42; Megválaszolva: 2012. február 09., 11:16
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE