• Kétirányú mellkasfelvétel

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tüdőmezők tiszták. Durvább hilusrajzolat. A rekeszek magasabban állnak, sima kontúrúak. Cor felnyomott, harántállású, balra kissé nagyobb. Szívöböl megtartott. Kp. tág aorta. Ez a diagnózis mit jelent? Mindegyik megállapításra kérek magyarázatot. Kérem szíves válaszát!

        Dr. Laki András válasza a mellkas röntgen témában

        Tisztelt Kérdező! A leletének magyarázata mondatonként: 1. Kétirányú mellkasfelvétel: hátulról-előre és oldalirányból készül a röntgenfelvétel. 2. Tüdőmezők tiszták. = a tüdő területén nem látszik kóros árnyék, kóros fedettség (normális) 3. Durvább hilusrajzolat = Ezt nehezebben tudom magyarázni, magam nem használom ezt a kifejezést a leírásban. Valószínűleg arra utaltak, hogy a tüdőkapu rajzolata (ahol az erek be- és ki futnak a tüdőből), erőteljesebb, ezt kissé tágabb erek okozhatják. 4. A rekeszek magasabban állnak, sima kontúrúak = a rekeszizom az átlagosnál magasabban áll - leginkább alkati okokból szokott előfordulni, például nagyobb hasú betegek esetén gyakori. A belégzés mélysége is befolyásolja, hogy milyen magasan áll a rekesz, így ha nem eléggé mély belégzésben készül a felvétel, akkor magasabban áll a rekesz. A rekesz sima kontúrja szabályosat jelent. 5. Cor felnyomott, harántállású, balra kissé nagyobb. = A szívet a magasabb állású rekesz feltolja, ebből következően a szív tengelye is kissé módosult, a szív állása vízszintesebb, a harántirányba fordult. 6. A szív bal oldal felé kissé megnagyobbodott - valamelyik esetleg mindkét szívkamra kissé tágabb lehet, bár maga az előbb megállapított felnyomottság mellett is bal felé kissé nagyobbnak látszódhat a szív. 7. A szívöböl megtartott = normális kép, a szív vetületében a bal kamra és az aorta (fő verőér) közötti behúzódás szabályos képet ad. 8. Kp. tág aorta. = a fő verőér közepes tágasságú, vagyis nem tágabb az átlagosnál, ez normális.


        Kérdés: 2012. január 24., 12:26; Megválaszolva: 2012. január 27., 08:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő ! Kb. 2-3 hete kezdődtek panaszaim. Extrém fáradékonyság, alacsony pulzus (50-55) , gyengeség, dekoncentráltság, köhögési inger, kisebb fizikai terhelésre fokozódó légszomj. Vérnyomásom általában 100/70 körüli. Lázam...
        Kedves doktornő/doktor úr! Semmi szívpanaszom nem volt eddig, habár a családban örökletes a cukorbetegség például, de engem eddig nem érintett. A párommal való legutóbbi szeretkezésünk közben úgy éreztem félrever a szívem, és nagyon...
        Tisztelt Doktornő! Kb. fél éve gyakoribb extra ütéseket, és időnként mellkasi fájdalmat érzek. Múlt hónapban történt egy kardiológiai vizsgálat (szív uh. negatív; ekg: inkomplett JTSZB, jelzett ST depresszió; 24 órás Holter EKG: kamrai...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció
        COVID-19 kisokos