Tüdő röntgen

Tisztelt Doktornő! Az alábbi diagnózist kaptam, be nem azonosított vírusfertőzést követő kivizsgáláson. 94-95% saturációs értéket mértek, fáradékony voltam és a fizikai teljesítményem is alul maradt a korábbi állapotomtól. Okt. elején napokig magaslázam volt napokig, Covid gyanúval tartottak otthon, de a láz megjelenését kóvető 5. és 7. napon elvégzett PCR tesztek eredménye negativ volt. “A jobb rekeszfél éles kontúrú, a bal rekeszfél kissé elmosott kontúrú, rekeszívek közel szimmetrikusak, magasabban állnak. A lateralis sinusok nem nyílnak meg teljesen, dorsalis sinusok megnyíltak. Pleuralis folyadékgyülem nem ábrázolódik. Az áttekinthető tüdőparenchymában a vascularis rajzolat. A tüdő basisoknak megfelelően elszórtan diszkrét kötegezettség ábrázolódik. A bal alsó tüdőmező perifériáján egy kb. 7 x 5 cm-es ékalakú területen, elmosott kontúrú halvány transparentia csökkenés látható, mely lehet vetülés, pleuralis megvastagodás következménye. A szív kissé feltolt helyzetben ábrázolódik. A hilusok kissé szélesebbre vetülnek. Az aorta érdemben nem tágabb, szabályos lefutású. Vélemény: Magasabb állású rekesz. Diszkrét kötegezettség. A bal alsó tüdőmező perifériáján látott transparentia csökkenés lehet vetülés következménye. Feltolt helyzetű szív.” Kell aggodnom? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:

Dr. Hangonyi Csilla válasza mellkas röntgen témában

Kedves Kérdező! A leírás alapján a kép gyulladás következménye lehet. Amennyiben Ön dohányos akár krónikus gyulladásé is. A rekeszek magasabb állása és a szív feltolt helyzete lehet túlsúly, nagyobb has következménye. Azt gondolom nem kell aggódnia, de a későbbiekben érdemes kontroll mellkas röntgent csináltatnia . Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2021. november 26.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

Lelet vélemény
Kedves Doktornő! Az alábbi mellkas röntgennel kapcsolatban kérném véleményét. Előzményként azért jelzem, hogy 2022 januárjában tüdőgyulladásom volt,55%-os...
Rőntgen felvétel
Tisztelt Doktornő! Tegnap2021.09.07 én voltam tüdőszűrésen az Auchan küldött mert ott vagyok kiszállitó és a mellékelt eredményt kaptam, ami a fotón is látható...
RTG lelet értékelése
Tisztelt Doktornő. Tüdőszürőn voltam az alkalmassági vizsgához kellett. A rekesz norm, A tüdőben árnyék nem látható. Ez eddig jó. Ezt viszont nem értem: Jobb...
Mellkasröntgen értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Kérem, értelmezze nekem a mellkasröntgenem eredményét, komoly betegségről van-e szó. A rekesz éles kontúrú. A sinusok szabadok. Jobb...
Mellkas Röntgen
Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Lassan 2 hete tartó mellkasi fájdalom miatt voltam mellkas röntgenen A mellkasomban, és azon kívül...
Mellkas rtg
Üdvözlöm! A minap mellkes rtg felvételem volt. Leírnám, hogy mit írtak a leletre. Az lenne a kérdésem, hogy van e valami félnivalóm. A rekesz normális...