• Szívbeteg vagyok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Úr! 32 éves anyuka vagyok. 2 gyermekem van, egy 3 éves fiú és egy 14 hónapos kislány. Otthon vagyok velük GYED-en. A férjem sokat dolgozik, többnyire én vagyok velük. Úgy érzem az idegeim ki vannak. Állandóan aggódom, vagy a gyerekekért, vagy a férjemért, amit már abnormálisnak érzek.Nyugtalanul alszom, amikor felébredek, nehezen alszom vissza. Gyermekkoromban szívzörejt állapítottak meg. A terhességeim alatt voltam EKG-n, de nem találtak semmi kórosat. Legutóbb 2 éve voltam, akkor is olyan tüneteim voltak, mint most (erős szívdobogás, valamikor úgy érzem félreüt a szívem és sokszor nehezen veszem a levegőt és ez köhögésre ingerel), de akkor sem találtak semmit. Attól tartok, hogy megint feleslegesen mennék el vizsgálatra. Az is fontos, hogy alacsony a vérnyomásom, sokszor megszédülök.Nincs időm sportolni, sajnos lehet ez is közrejátszott abban, hogy gerincsérvem lett. A héten kezdtem el kezelésekre járni. Járok interferencia kezelésre és elektromos kádba is fektetnek. Amiatt is tartok, nehogy ott rosszul legyek. Pár hete a kisfiam óvodába kezdett járni, úgyhogy már egy kis napi séta megvan. Legszívesebben kifutnék a világból. A koncentrációképességem is csökkent és ez az állandó nyugtalanság is ront a hangulatomon. Nem tudom, hogy a szívem miatt érzem így magam, vagy az idegeim teszik ezt velem. Sajnos pár hónapja éjjel rosszul lettem, amikor felkeltem, majd elájulatam. Azt mondták az alacsony vércukrom miatt lehetett. Az is fontos lehet, hogy sosem voltam még ilyen vékony. A terhességeim előtt kb 10 kg-mal voltam nehezebb. A családmnak nem mertem ezt így elmondani, így is épp eleget aggódnak értem. Kérem segítsen mit tegyek!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szív-és érrendszeri betegség témában

        Kedves kérdező! Nem derül ki, milyen vizsgálatok törtétek a kivizsgálás során, volt-e pl. szívultrahang (csak az EKG-t írja), ezt esetleg érdemes lenne nézni (ha legutóbb nem történt) a szívzörej miatt, nehogy megbújjon a háttérben valamilyen szívhiba. Azonban a leírás alapján valószínűbbnek tartom, hogy inkább lelki tényezők, kimerültség áll a háttérben. Tudom, nem könnyű két gyerekkel, főleg, ha nincs kéznél segítség, de meg kellene próbálni egy kis saját időt találni, feltöltődni. Valamilyen torna is segíthet, amit a gerincsérv mellett is lehet végezni (erről egyeztessen a kezelőorvossal, pl. jóga jó lehet kikapcsolás szempontjából is, de a gerincsérv miatt nem biztos, hogy minden gyakorlat végezhető), vannak kifejezetten szülők számára tartott "pszichoterápiás" csoportok, ahol meg tudja a félelmeket beszélni (itt lehet, hogy még a gyermekfelügyelet is megoldott). A sport egyébként a vérnyomás, melléütések, stresszoldás szempontjából is jó lenne, esetleg anyukatárssal beszéljék meg a babavigyázást, ha nagyi nem bevonható. Tehát, hogy kicsit a kardiológiánál maradjak, jó lenne látni, hogy szívultrahanggal minden rendben van-e, szóba jön még egy Holter EKG is, ha itt nincs eltérés, akkor lelki oldalról kellene rendbe tenni a dolgokat. Attól még nem lesz rossz anya, ha heti 1-2 órában próbál kicsit kikapcsolni, feltöltődni, viszont a gyerkőcök egy kiegyensúlyozottabb anyukát nyernek. Végső esetben pszichológus felkeresése is szóba jön.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 14., 11:05; Megválaszolva: 2012. január 19., 09:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: