Mitralis regurgitatio

Tisztelt Doktornő 41 éves nő vagyok 6 évvel ezelőtt I. fokú mitralis prolapsust diagnosztizáltak nálam, ami külön kezelést nem igényelt. A 2 évvel későbbi kontroll ugyanezt az állapoto mutatta, a vérnyomásom mindíg 110/70 vagy 120/80 volt. Szeptember eleje óta azonban naponta több alkalommal rendszertelen, igen zavaró szívdobogás -érzetem volt, illetve ugy ereztem, hogy a szivem csak remeg a dobbanas elott. Raadasul magas vernyomas ertekeket is mertem. Hetente 5 x 1 órát tornázom / is észrevettem, hogy a megszokott terhelés nagyobb erőfeszítést kíván tőlem. A kardiológiai kivozsgálás eredmenye a következő lett HR: 103, Pd:94ms, PQ:124 ms, QRS: 92 ms, QT: 350 ms, QTc: 458 ms, Pax: 53, QRS ax: 58 normalis, Tax: 25 ECHOCARDIOGRAHIAS LELET: Balkamra: vegdiast atm: 45 mm /n<53/ Aorta gyok: 28mm vegsyst atm: 24 mm /n<40 Aorta ascend:32 E/A:95/84 DT:130 Septum: vegdiast vast: 8mm / n<12 / Bal pitvar: 39X40 vegsyst vast: 14 mm Jobb pitvar:39 Aneurysma:nincs Hatso fal: vegdiast.vast:7mm /n<12/ Thrombus:nincs vegsyst atm: 14mm Septum mozgas: norm Hatso fal mozgas: norm EF:71% Pericard. folyadek: nincs STATUS: Kp. táplált beteg. normális turgorú feltűnően sápadt bőr. Kp. vértelt ny. h. k, Anasarca nincs. Részarányos mellkas. p.s alaplégzés. Normális szívhatárok, emelő szívcsúcslökés. mitr. klikk. hallható. A has puha, betap. Kóros res. nyom. érz nincs. Normális bélhangok. Májtompulat megtartot, hepar mály belégzésben elérhető. Lien nem tapintható. vesetájak ütögetésre nem érzékenyek- RR: 160/80 Doppler:160 Hgmm ADP es ATP EKG 103/min.C merdek tengelyállás. Csúcsos P. Norm átvezetés. szabályos repol. VELEMENY: Norm üregméretek. Jó syst.bkf. Kissé echodensebb ao. bill. de a separatio jó. Ao.Vmax:1- Mitralis mellső vitorla jelzett prolapsusa látható. Tachicardia mellett restrictív típusú relax zavar jelzett. Jelzett AI és MI. Bal kamrai kiáramlási görbe hypekinesisre utal. Kiáramlási görbe kifejezett hypercirkulációra utal. Norm hepatikus vénák. Szűk IVC. Anaemia susp. Circ. hypekinetica. Hypethyreosis Hipertonia sec. kezelt. MPS Elektrolitzavar? Diagnosztikus javaslat: mielobb verkep, helicobacte, microalbumin, occult verzes kizarasa, evente ECHO es szoros pm controll, ABPM Terapias javaslat: vegleges th a fentiek tukreben adhato. termeszetes vas, folsav, C vir potlas, reggel 2, 5 mg Concor. Sz. sz elektrolitpotlas. Kerem ertelmezne a szivem allapotat, jol ertettem, hogy a ver visszacsorog? Lehet igy terhessegre vallakozni? A magas vernyomast okozhatja sressz? Valaszat elore is koszonom l

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza a mitralis regurgitatio témában

Kedves kérdező! A szívultrahang lényegében rendben van, a jelzett AI és MI minimális billentyű-elégtelenséget jelent. Ami feltűnő volt, az a gyorsult keringés, nem egyértelmű, hogy a pajzsmirigy-betegség ismert volt, vagy csak felmerült a túlműködés lehetősége, mindenesetre érdemes lenne a hormonszinteket ellenőrizni. Szintén felmerült vérszegénység lehetősége, emiatt vérképet, ill. ettől függően vérzésforrás keresését javasolta a kezelőorvos (ez magyarázhatná szintén a gyorsult pulzust, romló terhelhetőséget). A magas vérnyomás hátterében komplex mechanizmusok húzódnak meg, stressz is hozzájárulhat, de egyéb hormonális-idegi tényezők is szerepet játszanak (itt jön ismét szóba a pajzsmirigy, ennek nem megfelelő működése is okozhat emelkedett értékeket). Szóval mindenképpen szükség lenne a vérvételre és a kiegészítő vizsgálatokra, ezek fényében lehet majd beszélni babavállalásról, de a szív állapota nem rossz, a billentyűk rendben vannak, a prolapsus valószínűleg nem lenne akadály. Még a ritmuszavar miatt 24 órás Holter EKG felhelyezése jön szóba.

Kérdés: 2011. november 07., 15:49; Megválaszolva: 2011. november 08., 19:59
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Volt pánikos
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás