• Szem probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        tisztelt Doktor nő! Doktor úr! A segítségét szeretném kérni! 6 éves Kisfiamnak január eleje óta vannak szem panaszai. Húzogatja le az alsó szemhéjait, arra panaszkodva, hogy viszket neki, olyan érzése van, mintha leragadna. Voltunk már 2 különböző szemész orvosnál, háziorvosunknál is többször. Kapott két különböző hatóanyagú antibiotikumos szemcseppet (nem egyszerre) hátha gyulladás. Használtunk allergia elleni szemcseppeket, hátha allergia a kiváltó ok és az 5. szemcsepp egy műkönny szerű volt, ami fertőtlenít is. Egyik sem hatott, néha kevesebbet panaszkodik, van hogy többet húzza le az alsó szemhéjait. Cseréltünk párnát, mosószert, öblítőt, minden volt! Ma délután kifejezetten sokan piszkálja és mondogatja hogy anya mikor gyógyul már meg a szemem! Minden héten mentünk orvoshoz, amilyen géppel csak lehetett megnézték a szemeit. Néha azt mondja, hogy az orránál is “fáj”. Valamikor azt mondja, hogy olyan mintha egy csipa lenne a szemébe, ami nyomja! Nagyon ijesztő! Azt érzem, hogy hülyének néznek az orvosok, mert Ők semmit nem látnak! Mindenki találgat. Próbáltam azt is, hogy pár napig semmit nem cseppentek, sajnos jobb nem lett tőle! Nagyon aggódom!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a gyermekszemészet, viszkető érzés, szemhéj témában

        Kedves Uram! Nagyon nehéz úgy javasolni valamit, hogy több alkalommal történt már szemészeti vizsgálat. Mindenképpen fontos elmondani, hogy ne használja úgymond "össze-vissza" ezeket a cseppeket, kenőcsöket, hanem csak az előírt módon és ideig, mivel ezek interakciói is okozhatják a panaszokat. Ilyen esetekben (bár már idősebb a gyermek és nem biztos, hogy ez van a háttérben) érdemes a könnyutakat átfecskendezni, kizárván annak elzáródását. Sok esetben "csupán" száraz szem áll a panaszok hátterében (gyermekeknél is előforduló állapot), ezért tartósítószermentes műkönny adása javasolt. Amennyiben váladékozás is előfordul, valamint a szemhéjak duzzadtak, "borsószerű" elváltozás is tapintható árpa lehet a háttérben, de ez rutin szemészeti vizsgálat alatt kiszűrhető. Ami eszembe jut még a szemhéjszéli gyulladás (mely lehet visszatérő, hosszan elnyúló). Ilyenkor a szemhéjszél vörössé, duzzadttá válik, bőre korpázóan hámlik, előrehaladott formában kisebesedik. A látás átmenetileg elhomályosulhat, de azt gondolom, hogy ezt is fel lehet ismerni szemészeti vizsgálat alkalmával. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak javasolt nagyobb gyermekszemészeti szakrendelésre vinni a gyermeket. Remélem segítettem!


        Kérdés: 2020. február 14., 18:18; Megválaszolva: 2020. február 17., 07:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: