Rövid,visszatérő fejfájás 2.

Tisztelt Doktornő! A korábbi válaszát köszönöm, kislanyom visszatérő fejfajasat kovetoen sor kerult tobb vizsgalatra is, tobbek kozott neurologia, vervetel, szemeszet, full-orr gegeszet. Minden negativ oett kiveve a szemeszet, ahol astigmiát allapitottak meg, mindkét szemere vonatkozoan (1,5 es 2 dioptria) igy szemuveg felurasara kerult sor. Kerdesem az lenne, hogy az astigmia okozhat-e visszatero enyhe, csupan nehany percig tarto fejfajast (kb heti 2x)? Fajdalomcsillapitasra nem kerul sor, erossege gyengebb (nem sir a kislanyom csak jelzi h most faj a feje) . Tovabbi kerdesem, hogy az astigmia javulhat-e, kinőheti e a gyermek? Nem tudjuk mi okozhatta, a csaladban nem ismert ilyen szembetegseg senkinel es trauma (utes, serules) sem erte kislanyom szemet, muteten sem esett at, tehat az oka ismeretlen. Koszonettel! Aggodo szulo

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Vas Felícia Emese válasza gyermekszemészet, astigmia, szemüveg témában

Kedves Édesanya!

Nagyon nehéz pontosan válaszolni arra, hogy az astigmia okozhat-e "néhány percig tartó" fejfájást. Az Ön által említett cylinder dioptriák már olyan mértékűek, amelyek során jelentkezhet fejfájás, hiszen ilyenkor a nem megfelelő a látóélesség, a szemfenékre nem éles kép vetül. Véleményem szerint is helyes, hogy felírták a szemüveget, és hogy Önök erre a vizsgálatra elvitték gyermeküket. (Remélem, hogy pupillatágítást követően történt bemérés és vizsgálat!) Az astigmia okát ilyen formában megmondani nem lehet. Mivel a gyermek három és fél éves, ezért azt sem lehet megmondani pontosan, hogy kinövi-e, de a szemgolyó ebben a korban még növekedésben van, ezért folyamatosan várható a dioptria változása. Tudnia kell, hogy kb. 13-14 éves korig a gyermekek látása "fejleszthető", vagyis minél jobb látásélményt adunk eddig a korig, annál "jobb" látás alakulhat ki felnőtt korban. Amit szülőként tehet, hogy a gyermeket rendszeresen elviszi a kontroll vizsgálatokra (kb. évente-félévente), minél többet játszanak, tartózkodnak a szabad levegőn. Ilyenkor a gyermek mind közelre, mind távolra fókuszál és ez "jót tesz" a szemének, ellentétben azzal, ha egész nap a szobában, képernyők előtt ül, mivel ilyenkor minden "túl" közel van számára.

Jó egészséget kívánok!

Kérdés: 2021. április 20., 22:11; Megválaszolva: 2021. április 23., 21:17
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek