Asztigmia - Tompalátás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a kérdésem, 2012 09 20.-án a szemészeten a jobb szemem folyamatos fájdalma miatt megvizsgálak. Az ambuláns adatlapra az lett írva, hogy H5220 Astigmatismus valamint h0140 könnymirigy egyéb rendellenességei. A doktornő közölte velem, hogy kialakult egy tompalátás és az kezelhetetlen. Viszont azt mondta hogy mégis érdekes, mivel ebben az esetben nem fájna a szem hiszen nem erőlködne. Viszont nekem nagyon fáj. Egy másik szemorvos viszont azt mondta, hogy nem lehet helyes a tompalátás diagnosztikája mert akkor egyértelműen fel kellet volna tüntetni a kórlapon, amin csak astigmia van. Az érintett szememre se távolra sem közelre nem látok jól, homályosan látok rá, nem tompán hanem elmosódottan, plusz ha letakarom a szemem van hogy sötét foltba megy át a látásom ha mereven nézek egy tárgyat. Pluszban mintha húzódna szemem és kisebb is, mintha össze lenne szűkülve. Folyamatosan fáradt. Használok műkönnyet de nem nagyon segít. Igazából a kérdésem az lenne hogy valóban igaz az hogy ha tompalátásom lenne akkor nem érzékelném ezt hiszen állítólag azért fáj mert a szem próbál közvetíteni az agynak sikertelenül, a tompalátás esetében viszont nem tenné ha jól tudom. Amikor nézték a látásomat ezt az eredményt kaptam.: V.o.d. 0, 9-0, 5 Dcyl 180=1, 0, o.s. 0, 9-0, 5 Dcyl 170=1, 0. REF: o.d +1, 5-1, 25 16, o.s -, 75-1, 25 157. Keratometria: o.d 41/43 o.s. 41/43 Dg. Astigmia ou. Conj.sicca ou., szeretném Excimeres lézerrel megmútettni de nem merem és nem is biztos hogy lehet de fáj és egész nap érzem a szemem mintha nehéz lenne és sokszor kell gyógyszert bevennem. Úgy érzem mintha próbálna látni erőlködik nem sikerül. tehetek ezzel valamit? Köszönöm a válaszát előre is

Dr. Papp Júlia válasza tompalátás témában

Tisztelt kérdező! Néhány ellentmondás tűnt nekem fel a kérdésében. A leírás szerint Önnek 100%-ra korrigálható mindkét szemen a látás. Tehát nem csökkent, azaz nem tompalátó! A lézeres látásjavítás előtt érdemes lenne esetleg kontaktlencsés korrekciót kipróbálni, mennyiben javítaná a komfort érzetet. Nem tért ki, hogy a bizonytalan panaszok hátterében milyen lett például a zöldhályog irányába végzett kivizsgálás eredménye.

Más nézőpontból érdemes lenne kivizsgáltatni a szemizomfunkciókat, rejtett kancsalság, alkalmazkodási szélesség, fúziós kapacitás stb. Ha eltérés tapasztalható, akkor meg lehetne a prizmás korrekciót is próbálni. Ami szemüveg viselést jelenteni - amit a lézeres beavatkozás nem tud kivédeni.

Kérdés: 2013. január 09., 09:24 ;Megválaszolva: 2013. január 14., 12:11
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Tompa látás
Tompa látással kapcsolatos...
Tisztel Doktornő! Egy 23 éves hölgy vagyok, gyermekkoromban kancsalsággal kezeltek, tompa látó vagyok. Érdeklődnék, hogy esetlegesen milyen...
Szemüveg és kancsalság
Kedves Doktor nő. Van egy 6 éves fiam, akinél tavaly októberben tompalátást és pozitiv dioptriát (bal szem 7, jobb 4) állapitottak meg. Hordunk...
tompalátás?
Tisztelt Doktornő! Lézerkezelést követően nem maradt dioptria a szemeimen, viszont mindkettővel csak nagyjából 80%-osan látok, a maradék 20%...
Tompalátással, kontaktlencse...
Tisztelt doktor Úr/Nő! 16 éves vagyok, a bal szememre tompalátó. Hála Istennek nem vagyok kancsal, a bal szememen látható minimális eltérés de...