Tompalátással, kontaktlencse viseléssel kapcsolatos kérdések.

Tisztelt doktor Úr/Nő! 16 éves vagyok, a bal szememre tompalátó. Hála Istennek nem vagyok kancsal, a bal szememen látható minimális eltérés de alig észrevehető. Emlékszem a szemészeti lapomra azt írták cover teszt kívülről igazít.Ez mit jelent? A jobb szememre -1, 75-ös szemüveget kell viselnem. Évenkénti kontrollra jártam Budapestre a Heim Pál Gyermekkorházba. Most, hogy a 16. évet betöltöttem azt mondták, hogy már nem szükséges visszajárnom. És megpróbálhatom a kontaktlencse viselést. Erről én kértem véleményt, mert a szemüveget nem szeretem, mert csak hátráltat pl: sportolásnál és olyankor ha leveszi az ember is zavaró a gyengébb látás miatt, illetve nem is áll annyira jól. Fél éve kezdtem lágy kontaktlencsét hordani. Akkor megvizsgáltak és miután betanítottak hordtam is probléma mentesen. Alapos oda figyeléssel minden szabályt betartva amit megkövetelt. Egyedül az hátráltató, hogy a bal szemem tompalátó és ráadásul a szemem elég kicsi és a szempilláim is hosszúak. Ez okoz némi problémát a lencse berakásnál de csak ritkán, általában elsőre probléma mentesen sikerül. A szemem jól viseli a lencsét, nem szárad ki nem okoz panaszokat. Az utóbbi időben jelentkezett mégis egy olyan dolog, hogy betettem a lencsét és szúró, égő érzést éreztem.holott a lencse teljesen tiszta volt.Erről meggyőződtem.Van amikor az egész szemen volt amikor csak ha pl: felfele néztem. Ekkor megnéztem és ilyenkor a lencse fedte a kis eret. Minimális erek vannak a szememen. Ilyenkor pihentetem a szemem és általában később nincs probléma. De az utóbbi időben egyre kevésbé tudom betenni a lencsét emiatt. Mi lehet a probléma? A szemem nem piros, nem gyulladt, minimális kis erek vannak rajta, de egy időn belül "felszívódnak". Attól félek, hogy napi szinten kicsit túlhordtam a lencsét. Sokszor volt olyan, hogy berakásnál a lencse elszakadt. De ez is csak az utóbbi időben. Eddig semmi gondom nem volt, félek, hogy elveszthetem a lencse hordás lehetőségét, pedig ez számomra rengeteget jelent.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza tompalátás témában

Tisztelt Kérdező!

A kontaktlencsék által okozott panaszoknak számtalan oka lehet. Amennyiben, ahogy említed nincs ápolási probléma és csak néhány tágabb ér jelenik meg a szemfelszínén a leggyakoribb ok a lencsefelszín száradása. Ezt okozhatja klima használata, fáradtság, de a hosszabb viselés esetén a felszínére rakódott fehérje is. Mindenképpen érdemes szemészeti vizsgálatra menni, ahol kiderül az ok és lencse típus váltással lehet is orvosolni a panaszokat. Manapság nem a kontaktlencse teljes elhagyása az egyetlen járható út, mivel sokféle alapanyagú és geometriájú kontaktlencséből válszthat a szemészorvos.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. július 22., 15:00; Megválaszolva: 2014. július 25., 09:32
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák