Veleszületett szürkehályog

Tisztelt Dr. Papp Júlia! 15 hós fiamat szürkehályoggal fogják műteni decemberben (a jobb szemén van a hályog a bal szeme teljesen rendben van) . szemletakarással kell erősíteni a rossz szemet. a kérdésem: megtanulhat még ebben az életkorban jól látni? kb. mennyi ideig tart a szemletakarásos látástanulás? kialakulhatott-e már nála a tompalátás? szüksége lesz-e szemüvegre? már ilyen korban is lehet multifocális lencsét beültetni? érik-e valamilyen hátrányok a betegsége miatt? a veleszületett szürkehályog örökölhető-e? pl ha testvére születik neki is lehet ugyanez a betegsége? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Federics Réka

Dr. Papp Júlia válasza szürkehályog témában

Tisztelt kérdező! A tompa látás ilyen életkorban fantasztikusan kezelhető, ami elengedhetetlen, hogy éles, tiszta kép eljutását tudják megoldani az agyba. A szemtakarás nagyon fontos, elengedhetetlen! A szemüveg viselésére valószínűleg szükség lesz, hisz a tervezett lencse típusától, dioptriájától is nagyon sok minden függ. Ai még lényeges, hogy egyéb eltérés nem jelentkezett a fiúcska szemén? Ép a szemfenék, rendben van-e a szivárványhártya, jó tartományban van-e a szemnyomás. A választandó lencse típusa örök kérdés: mind a típusa, dioptriája, mérete stb. szerint. Az öröklődés kérdése bonyolult, mert általában multifactoriális, azaz több faktorú a megjelenése és a típusa, eredete is különböző lehet. Genetikai tanácsadóban kell majd a kistestvér esetében körüljárni a kérdést.

Kérdés: 2012. november 19., 10:19 ;Megválaszolva: 2012. november 22., 17:09
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
hátsó kérgi homályok
Diffúz maghomály
Tisztelt doktor úr! a szemorvosi leletemen a következőt olvastam: Lencse Diffúz maghomály jó vv Üt tiszta. Előző válaszában azt írta,hogy a...
Szürkehályog, hogyan?
Tisztelt doktor úr! Barátnőmnél jó 10 éve, ha nem több, szürkehályogot diagnosztizáltak. Elment egy másik orvoshoz, nincs szürkehályog...
Szürkehályog: műthető-e a...
Tisztelt Doktor Nő! A tegnapi nap folyamán /aug.08-án/ szembesültem azzal, h. Édesanyám, jobb szemében a pupilla szürke színú, mivel már 12 éve...
Ez kezdődő szürkehályog?
Tisztelt doktornő! Első alkalommal kaptam ilyen diagnózis,, nagyon jól kezelt inzulinos cukorbeteg vagyok, évente járok szemészhez, a mostanin sajnos...