Szürkehályog, hogyan?

Tisztelt doktor úr! Barátnőmnél jó 10 éve, ha nem több, szürkehályogot diagnosztizáltak. Elment egy másik orvoshoz, nincs szürkehályog, mondta. Vagy 2 éve a kerületi szakrendelőben újbol szürkehályogot állapitot meg egy orvos, majd pár hónappal később ugyanaz az orvos azt mondta, nincs szürkehályogja. A napokban, jogositvány hosszabbítás, 2 szemorvos is szürkehályogot diagnosztizált. Tökéletesen lát távolra, szemüveggel az éleslátás táblát a piros vonal alatt kettővel el tudja olvasni, olvasáshoz megfelelő szemüveget használ, semmi olyan tünete nincs amit ennél a betegségnél leírnak. Szeretném kikérni a véleményét erröl a helyzetröl.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza szürkehályog, cataracta, látásélesség, témában

Kedves Uram!

Elmondása szerint párja a táblán a piros vonal alatt kettővel lévő számokat el tudja olvasni, vagyis 70%-os a látása. Kollégáim több alkalommal látták, hogy szürkehályogja van. Ennek ellenére voltak, akik azt mondták, hogy nincs. (Ezzel kapcsolatban sajnos nem tudok nyilatkozni.) Amennyiben valakinek van szürkehályogja, a látásélessége még "jó" lehet, mivel nem veszi észre, nem éli meg rosszul. Az igazság az, hogy valahol itt van az a határ (60-70%-os látásélesség) , ahol az a kérdés, hogy érdemes megműteni a szürkehályogot vagy nem. (Nagyon sok más tényező/eset/helyzet is van, amikor más szabályok érvényesek.)

Mindenesetre, vizsgálatok nélkül is valószínűsítem, hogy szürkehályog lehet a háttérben, mivel a kor előrehaladtával ennek valószínűsége és gyakorisága egyre nő. Nem kell félni a szürkehályog műtéttől, mivel ez egyik legbiztonságosabb műtét az orvoslásban.

Fel kell hívnom a figyelmet azonban arra, hogy amennyiben az ideghártyán (retinán) , az éleslátás helyén van valamilyen egyéb szembetegség, akkor a szürkehályog műtéttől jelentős javulás nem várható. (Ennek ellenére, még így is a kontraszt, színérzékenység, stb. javulhat.)

Remélem segítettem.

Tisztelettel,

Kérdés: 2017. május 04., 18:25; Megválaszolva: 2017. május 05., 07:25
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
hátsó kérgi homályok
Diffúz maghomály
Tisztelt doktor úr! a szemorvosi leletemen a következőt olvastam: Lencse Diffúz maghomály jó vv Üt tiszta. Előző válaszában azt írta,hogy a...
Tompa látás
Tompalátás
65 éves vagyok és jobb szememre tompa látó. 10 éve multifokális szemüveget viselek. Most készítettek egy új szemüveget VARILUX comfort...
Tompalátó szemet érdemes műteni?
Tisztelt Doktor Úr! Mindkét szememre távollátó vagyok +4 dioptriával, továbbá a bal szememre erősen tompalátó is. Jelenleg szemüveget viselek...