• Szürkehályog: műthető-e a diagnózis alapján Édesanyám?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő! A tegnapi nap folyamán /aug.08-án/ szembesültem azzal, h. Édesanyám, jobb szemében a pupilla szürke színú, mivel már 12 éve diagnosztizáltak nála szürke hályogot igy azonnal kértem h. takarja le a bal szemét és mondja el h. mit lát a jobb szemével. A válasza teljesen ledöbbentett: semmit, csak azt h. ablakkal szemben kicsi világosságot, szoba fele fordulva sötét foltot. Nagyon szíven ütött h. egyáltalán nem lát, még engem sem, csak egy kis sötét foltnak! A legszörnyűbb, hogy mid ezt nem vettük észre! Nagyon aktiv, kötöget, igaz többször elrontotta de ezt természetesnek vettük a kora miatt is! A másik szemével nagyon jól lát messzire, viszonylag jól lát közelre, kötéshez szemüveget visel. Régi lelet: 2003.Diagnózis: Jobb lencsében elülső kérgi széli, bal lencsében elülső és hátsó kérgi, centrális lencse borusság is. Hátsó üvegtesti leválás, üvegtesti mobilis borusságok. Papillák épek, kanyargós vénák, szük kanyargós artériák. Hátsó pollus, makullák épek, diabét jel nen látható. A legutoló lelet: 2011.Látása romlott Törőközegek mk. szemben csaknem centrumig érő vesszős homályok. Szem fenék:Nagy fokban scleroticus papillák és érrendszer és hátsó pólus. Törőkőzegek borússága miatt hátsó pólus pontosan nem itélhető meg. Jav. Mükönny, Vitalux Plus 6 A kérdésem az lenne h. a legutolsó lelet alapján ill. azóta tovább romlott /leirtak alapján/ műthető-e a szeme, ráadásul diabéteses beteg! ha igen mit várhatunk a műtéttől ill. érdemes e kockáztatni? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: I L D I K Ó

        Dr. Hangyál Éva válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt Ildikó! Az ilyen fokú szürkehályog mindenképpen felveti a műtét szükségességét. A műtét valamilyen fokú javulást fog hozni, ennek mértékét azonban a látóhártya állapota határozza meg. A látóhártya működőképességét befolyásolhatja az életkor és a cukorbetegség is. Keressenek fel egy szürkehályog-műtétben gyakorlott szemész szakorvost. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva


        Kérdés: 2015. augusztus 09., 12:47; Megválaszolva: 2015. augusztus 21., 16:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: