A miopia kezlése

Tiszteletem! A miopia (rövidlátás), hogyan kezelhető? Szemüveget már régóta hordok, nemrég, derült ki, van miopiám is. Egyik helyi szemészorvos állapította meg. Köszönöm ingyenes válaszukat!

Halmosi Edina válasza myopia témában

Tisztelt Kérdező! A myopia (rövidlátás) egy olyan fénytörési hiba, amikor a szembe jutó fény a retina síkja előtt egyesül képpontá. Különböző fajtái vannak. Leggyakoribb oka, hogy a szem tengelye nagyobb az átlagosnál, vagy a külső törőfelszín, a szaruhártya görbülete nagyobb. Vannak olyan típusai is, amelyek egyéb más betegségekkel vannak kapcsolatban, de nem hiszem, hogy Önnél ez állna fenn. A rövidlátás ezen fajtáira egyébként oki kezelés lehetséges (pl. cukorbetegségben) A rövidlátás leggyakoribb fajtájára azonban nincs gyógymód. A fénytörést mínuszos előjelű, konkáv szemüveglencsével, vagy kontaktlencsével korrigáljuk, így a bejövő fénysugarak a retina megfelelő pontjára kerülnek. A szem törőerejét lézeres műtéttel is csökkenteni lehet a szaruhártya lelapításával. Egyéb más kezelést nem igényel. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2012. május 02.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Rövidlátás
14 évesen kaptam első szemüvegem, de akkor már egy ideje nem láttam tisztán. A lencsék -2.50 D és -2.25 D voltak. Évekkel ezelőtt azt mondták, már nem fog...
Genetikai vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Páromnak vele született miópiája van! Kérdésem az lenne, hogy genetikai vizsgálattal megállapítható e (mielőtt gyermeket vállalnánk), hogy...
Szembetegség gyógyítható
Tisztelt Doktor! Édesanyám régóta rövidlátó, kettőt lát, és úgy érzi h nagy folt van az egyik szemén, illetve a másikkal is minimálisan lát, egyedül nem is...
Szemműtét
Tisztelt doktornő! Mínusz 6-os szemem van és nem tudjuk, hogy mikor lenne érdemes elvégezni a lézeres szemműtétet, illetve érdeklődni szeretnék a...
Mit tegyek?
Myópia betegséggel vagyok leszázalékolva. Kilátásba helyezték -ha mindkettő szememen teljesen kialakult szürkehályog lesz-a műlencse beültetést.jelenleg már az...
Miopya
Kedves Doktornő! A kisfiam most 8 és fél éves, tavaly év vége felé szólt, hogy nem látja jól a táblát, elvittük szemészetre tényleg baj volt a szemével,...