szembetegség gyógyítható

Tisztelt Doktor! Édesanyám régóta rövidlátó, kettőt lát, és úgy érzi h nagy folt van az egyik szemén, illetve a másikkal is minimálisan lát, egyedül nem is mer közlekedni. 20-22 dioptriás szemüveget visel, azonban az utóbbi időben többször is hirtelen megromlott a látása, az orvosok már 10 éve sem biztatták, h meg lehetne műteni. Nem kap rá semmilyen kezelést, holott a látásáért valamit tenni kellene és tudomásom szerint a mai fejlett orvostudománynak meg is vannak a kellő eszközei. legutóbbi papírján háttér retinopathia és retinális elváltozások, mindkét szemen nagy peripapilláris atrophia szerepel, ami a macula területére is átterjed, Gunn Salus tünetek.Sefítséget szeretnék kérni az értelmezésében, illetve abban, hogy ez az állapot nem kezelhető-e lézeres vagy egyéb bevatkozással? mert olvastam, h ez a cukorbetegeknél gyakori szövődmény lehet, és ott alézerkezelés a megoldás, és anyagcseréjük rendezése. megjegyzem, hogy édesanyám nem cukorbeteg, ő gyermekkorában ráesett a szemére, és ma ezzel a traumával van összehozva a rövidlátása. Ön szerint érdemes lenne személyesen lézerkezeléssel foglalkozó szemésszel beszélni édesanyám ügyében? Megállhat ebben az állapotban a szeme, mit lehet ennek érdekében illetve a javítás érdekében tenni? Örökölhető ez a betegség? előre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza myopia témában

Tisztelt Kérdező!

Az ilyen mértékű rövidlátás, mint ami az édesanyjának van együttjár a látóhártya elvékonyodásával, károsodásával. Az orvostudomány fejlettsége mellett sem lehet egyelőre pótolni a látóhártya idegsejtjeit és rostjait. A laser kezelés pedig egyetlen esetben kapcsolható a rövidlátó szemfenéki elváltozásaihoz, amennyiben a retina leválik. Remélem ez jelenleg itt nincs.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2015. január 08., 19:21; Megválaszolva: 2015. január 13., 15:21
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok
Fehér pötty a vízvonalon