Szemműtét

Tisztelt doktornő! Mínusz 6-os szemem van és nem tudjuk, hogy mikor lenne érdemes elvégezni a lézeres szemműtétet, illetve érdeklődni szeretnék a retinaleválással kapcsolatosan, hogy a kondizás mennyiben növelheti a kockázatot vagy sem? Köszönettel: Lele Ádám

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza myopia témában

Kedves Ádám!

A nagyobb fokú rövidlátóknál a szem hosszának növekedése miatt a látóhártya elvékonyodhat, meggyengülhet a perifériás részen. Ennek rendszeres ellenőrzése javasolt szemorvos által. A retinaleválást gyakran megelőzi a hártya kilyukadása, szakadása. Ebben a fázisban még műtét nélkül, laser kezeléssel gyógyítható. - 6 dioptria esetén tartózkodni kell az ugrálástól, a fejet érő ütésektől és a nagyon nehéz súlyzóktól. Erősíteni, "kondizni" normál mértékben lehet.

A szemműtét feltétele, hogy legalább egy éven keresztül ne változzon a hiba nagysága és az alkalmassági vizsgálat kizárjon minden ellenjavallatot. Azonban tudni kell, hogy a laser műtét a fenti kockázatokat nem szünteti meg, mivel a szemgolyó nem változik tőle, csak a szaruhártya dioptria értéke.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2015. január 08., 18:51; Megválaszolva: 2015. január 13., 15:16
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok
Fehér pötty a vízvonalon