Rövidlátás

14 évesen kaptam első szemüvegem, de akkor már egy ideje nem láttam tisztán. A lencsék -2.50 D és -2.25 D voltak. Évekkel ezelőtt azt mondták, már nem fog sokat romlani a szemem, mert a növekedésem megállásával az sem romlik majd tovább. (alacsony és vékony alkatom van, az évek alatt nem igazán nőttem jelentősen - a családban sincs rövidlátó) Ennek ellenére a látásommal egyre több bajom van. A jobb szemem az utóbbi ~4 év alatt majdnem 2 dioptriát romlott, míg a bal szemem ~10 év alatt sem romlott annyit. Mostani lencséim: -5.75 D és -3.75 D -0.75D cyl 41 fok. Az utóbbi időben - fényben - úszkáló homályokat kezdtem el látni. Különböző alakúak mint a kör, nagyobb szabálytalan alakú, kukac-szerű, de van, amit tényleg csak homálynak tudok leírni. Mintha egy zavaros víz lenne. Emellett a fejem is többet fáj, mint régen. Rendszerint a homlokom alsó részénél/a szememhez közel. A harmadik problémám: habár mostani lencséimmel a tárgyakat tisztán látom, néha felettük megjelenik egy homályos vonal. Mintha nem lenne jó a szemüvegem. Pedig a vizsgálaton jól láttam a számokat és van amikor tisztán látok, bármiféle homályos vonal nélkül. (nem igazán jöttem rá mitől függ, rossz fényviszony vagy éles kontraszt esetleg) Az lenne a kérdésem, lehetséges, hogy nekem felnőttkoromban sem fog megállni a romlás? Őszintén, nem úgy tűnik, mint ami meg akar állni. idén egy hónap alatt -márciustól áprilisig -5.75Dről -6.25Dre romlott a szemem, amit nem tudom hogy lehet, de az engem vizsgáló doktornő nem mondott semmit. Köszönöm előre is a válaszát.

Dr. Cserháti Zoltán válasza myopia témában

Kedves Hölgyem!

Mindenek előtt elnézést a késői válaszért.

Az Ön által leírt dioptriák valóban jelentősen romló tendenciát mutatnak - habár ebben az életkorban nem ritka az ilyen mértékű romlás. Nagyon nehéz megmondani, hogy az Ön esetében mikor "áll meg" a dioptria növekedése.

A rövidlátóknál az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan mértékű legyen a korrekció, amivel a látás "még éppen" tökéletes, tehát nem javasolt sem alul, sem túl korrigálni. Abban az esetben, ha nagyon sokat ül monitor előtt, javasolnék egy pupillatágításban (cicloplegiában) történő dioptria ellenőrzést. Főleg fiataloknál fordul elő, hogy a szűk pupilla mellett mért érték és a tág pupilla mellett mért érték különbözik, és ilyenkor azt tapasztaljuk a gyakorlatban, hogy túl vannak korrigálva a páciensek. Alapvetően a területileg illetékes szemészeti szakrendelőben is van minderre lehetőség, de ha bizonytalan, akkor érdemes egy nagyobb szemészeti centrumot felkeresni. A fejfájásos panaszokat ugyancsak okozhatja a nem megfelelő korrekció - de nem feltétlenül.

Az úszkáló homályokról számos alkalommal írtunk már bővebben a Webbeteg oldalain, kérem, hogy böngéssze át ezen írásokat. Alapvetően rövidlátóknál gyakoribbak ezek a panaszok, de terápiát nem igényel, rendszeres kontrollt igen.

Remélem segítettem,

Kérdés: 2022. március 31., 11:10; Megválaszolva: 2022. április 26., 22:52
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
szembetegség gyógyítható
Tisztelt Doktor! Édesanyám régóta rövidlátó, kettőt lát, és úgy érzi h nagy folt van az egyik szemén, illetve a másikkal is minimálisan lát...
Szemműtét
Tisztelt doktornő! Mínusz 6-os szemem van és nem tudjuk, hogy mikor lenne érdemes elvégezni a lézeres szemműtétet, illetve érdeklődni szeretnék a...
Mit tegyek?
Myópia betegséggel vagyok leszázalékolva.Kilátásba helyezték -ha mindkettő szememen teljesen kialakult szürkehályog lesz-a műlencse...
A miopia kezlése
Tiszteletem! A miopia (rövidlátás) hogyan kezelhető? Szemüveget már régóta hordok, nemrég derült ki, van miopiám is. Egyik helyi szemészorvos...
Miopya
Kedves Doktornő! A kisfiam most 8 és fél éves, tavaly év vége felé szólt, hogy nem látja jól a táblát, elvittük szemészetre tényleg baj volt...