• Szemszárazság, szemrángás terhesen

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T.Dr! Nem tudom van-e összefüggés a terhesség és az erős szemszáradás között, de mikor terhes lettem nagyon erős szemszáradásom lett (legalábbis abban az időben figyeltem fel rá). Szinte másodpercenként erős pislogással próbálom ezt az állapotot korrigálni. Próbálkoztam zselével és szemcseppel, de nem használ. Szülés után újra elkezdődött ez az állapot, mely nagyon zavaró és a rengeteg erőteljes szemcsukogatás (már szinte nem is pislogás) a környezetemnek is zavaró. Mit lehet tenni? Köszönettel Vértes Anna

        WEBBeteg szakértő válasza a szemszárazság témában

        Tisztelt Kérdező! A száraz szem szindróma leggyakrabban akkor alakul ki, ha a szükségesnél kevesebb mennyiségű könny termelődik. Előfordulhat azonban az is, hogy a könny összetétele változik meg, és az emiatt gyorsabban párolog el a szem felszínéről. A könnytermelés csökkenése vagy a könny összetételének megváltozása a hormonális változások (terhesség, szoptatás) természetes velejárója. Valószínű, hogy az Ön panaszait is ez okozza. Az ok azonban lehet a könnytermelő mirigyek betegsége is, vagy a szemhéj szélének gyulladása is. Ennek kizárása miatt mindenképp menjen el egy szemészeti kivizsgálásra. Száraz lehet a szem A-vitamin hiánya esetében, valamint környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. Télen sok esetben a fűtött lakásban száraz lehet a levegő, ezért érdemes párologtatót használni, valamint ha olvasunk, monitorozunk kevesebbet pislogunk a koncentráció miatt, ezért is hamar jelentkezhetnek a kiszáradás tünetei. Figyeljen oda a megfelelő folyadékbevitelre is. Üdvözlettel: Halmosi Edina


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2012. január 17., 08:05; Megválaszolva: 2012. január 18., 15:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktorúr! Tegnap éjszaka amikor leoltottam a lámpát lefekvés után, észrevettem, hogy félhomályban (valamennyi fény még szűrődött be kintről) a bal szemem elött mintha valamilyen szürke fátyol lenne és homályosan látok. Amikor...
        Tisztelt Doktornő.Édesapám már 4 hónapja szemved szemviszketéstől melyet erős könyezés kisér.Az alsó szemhélya leereszkedet és erősen száraz lett,mely hámlik is.Medrol használata után a viszketés megszünik és a könyezés is.De amint...