Szemszúrás, szemszárazság, nyílalás

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következő: kb 1-2 hónapja szúr a szemem, néha nyomóan, van, hogy napokig semmi aztán egy két napig megint. Gép előtti munkát végzek, napi 8 órában, voltam szemészeten, ott azt a választ kaptam, hogy a munkám következménye ez a szemszárazság és kaptam rá műkönnyet, Ocutears-t. Csak az egyik szemem fáj, a másik nem. az irodában elég rossz a fény minősége, folyamatosan égnek a lámpák mivel kevés a természetes fény és ha kimegyek az utcára a természetes fénybe hirtelen bele nyilal a szemebe, olyan érzés mintha valaki rá tenyerelt volna, mintha belülről fájna..Hétvégén nem tapasztalom, hogy fájna a szemem, csak ha a fényviszonyok miatt hunyorgok. Emellett allergiás is vagyok, elképzelhető, hogy ez még pluszban rá tesz a szemfájásra? A fájdalom a szemem különböző pontjain érezhető. A kérdésem az lenne, hogy szükséges e még egyszer elmennem szemészhez vagy a műkönny használatával megszűnik? Mi az oka, hogy főként a jobb szemem fáj? a bal alkalomadtán szúr, néha viszket. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Cserháti Zoltán válasza Szemszárazság témában

Kedves Hölgyem!

Helyesen mondták Önnek a szemészeten, levele alapján én is szemszárazságra gondolnék, mivel munkája és környezete ezen panaszokat magyarázza. Érdekes - és egyben megerősítő - tény, hogy hétvégén, amikor nem dolgozik és pihen nem tapasztalja ezeket.

A szemszárazság során napközben égő, viszkető érzést tapasztalhatnak, mintha belement volna valami, alkalmanként könnyezhet a szem (ellentmondásos, de a szem reflexes könnytermelésbe kezd, viszont ennek minősége nem egyezik meg a normál könnyel) , előfordulhat homályosan látás, fényérzékenység, szemfáradékonyság és a nap végére erősen bepirosodhat a szem. Érdemes akár többféle műkönnyet is kipróbálni, így megtalálható az egyénnek megfelelő. Nem ajánlhatok terméket, de nem érdemes tartósítószer mentes cseppet vásárolni, valamint figyelni, nem minden esetben a drágább csepp a hatásosabb. Naponta akár 3-5 alkalommal is cseppenthetőek ezen műkönnyek.

Amennyiben a fájdalom szúró jellegű, érdemes egy szemnyomásmérést és/vagy UH vizsgálatot is elvégezni, nehogy valamilyen súlyosabb probléma álljon a háttérben.

Az allergia is közrejátszhat a tünetek kialakulásában, amennyiben az súlyosabb, érdemes antibiotikumos szemcseppel is próbálkozni, ha ezt szemész szakorvos szükségesnek látja.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. április 14., 16:00 ;Megválaszolva: 2016. április 15., 22:51
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Mi okozhatja ezt a szemproblémát?
Tiszelt Doktor úr! Kb. 2 hete egy délutánon közelről belevilágított a bal szemembe egy asztali lámpa, majd este vettem csak észre a telefon...
Meibom-mirigy diszfunkció
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Azután szeretnék érdeklődni, hogy ha valaki Meibom-mirigy diszfunkcióban szenved és a Meibom mirigyei teljesen...
Javul e a szemszárazság?
Tisztelt Doktornő/Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy kb. 10 éve hordok kontaktlencsét, és eddig semmi problémám nem volt vele, de kb fél éve...
Szemszárazság klímától, nem...
Tisztelt DoktorNő/Úr! Klimatizált irodában dolgozom számítógépnél, és évek óta szemszárazsággal küzdök emiatt. Az összes létező...
Szemremegésem van ha fáradt vagyok
Üdvözlöm! Kb.1 hónapja észleltem, hogy a bal szemem, ha fáradt vagyok remeg és ha lefele nézek homályosan látok és olyan érzésem van mintha...