Reflux vizsgálatnál miért vettek szövetmintát?

tisztelt doktornő! ma voltam tükrözésen az eredmény a következő lett. a nyelöcsöben a cerdia felett 12-15mm-es confluálo eroziok láthatok. a fornix, corpus nykh-ja difuze gyulladt, oedemás, pangásos küllemű. angulusiv megtartott, antrum szabad, hypereimás. gyuladtredők, 2db biopsiát vettünk, hp festést is kérünk.pylorus kerek, szabályos, a bulbus, pars descendens ép. a kérdésem az lenne mit jelent ez az eredmény? miért kellet szövetmintát venni? ez a betegség gyogyitható? a gyuladást meg lehet szüntetni ugy, hogy rossz indulatu dolog ne legyen belöle? ezzel az eredményel a szövettan mutathat ki gyogyithatatlan betegséget, esetleg halálos kimenetelüt? válaszát elöre is köszönöm!

Dr. Szigeti Nóra válasza reflux témában

Kedves Kérdező! Önnél a túlzott gyomorsav termelődés és/vagy a visszafolyó epe a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyájának gyulladását okozta. A gyomorban lévő eltérés kialakulásához még hozzájárulhat a Helicobacter pylori kórokozó, melynek kimutatására, mintavétel történt. Ilyen esetekben a szövettani vizsgálat kötelező, de a leírás alapján semmi nagyon komolyra nem gyanakszom, valószínűleg egyszerűen kezelhető lesz gyógyszerekkel. 4-6 hét múlva kontroll vizsgálatot javasolnék a kezelés hatásosságának lemérésére elsősorban a nyelőcső eltérés miatt. Ha volt Helicobacter pylori, ennek a kezelésnek a hatásossága is lemérhető az ismételt vizsgálat során.

Figyelem! A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes - különösen a terápiára vonatkozó - tanácsok az orvostudomány fejlődése következtében napjainkra túlhaladottá válhattak.
Kérdés: 2011. június 03., 12:53; Megválaszolva: 2011. június 04., 16:53

Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély

Hasfájást okozhat a reflux?
Tisztelt doktor úr. Kérésel fordulok önhöz. 4 éve voltam gyomortükrőzésen akkor refluxot állapították meg. Decemberben ismét felerősődőtt a refluxom. Úgy, hogy...
Torokban borsó nagyságú dudor érzés
Üdvözlöm Kb 1-2 hónapja eléggé rossz állapotban vagyok lelkileg..sok stressz ér sokat szorongok. Nagyon sokat ég a gyomorszájam és a torkom is fáj. Voltam a...
A refluxgyógyszerek mellékhatásairól
Tisztelt Doktor úr, kérdéseim orvosilag diagnosztizált, több éve fennálló, nyákos felköhögéssel, torokkaparással, torokégéssel, gyomorszájfájdalommal, rossz...
Nyelőcsőrák, fekély? Stressz
Tisztelt Doktor Úr. Problémám összetett és eléggé aggódom. Már bejelentkeztem vizsgálatokra, de a magánszektorban is viszonylag sokat kell várni. (4-5 hét) A...
Érdemes rendszeresen gyógyszert szedni...
Tisztelt Doktor úr! Több éve van igazolt reflux betegségem. Háromszor voltam gyomortükrözésen, helicobacter tesztem három alkalommal is negatív volt. Vizsgálat...