Barrett oesophagus K21. 0

Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 2012 novemberében a gyomortükrözéskor eltávolítottak egy polipot (szövettan jó lett) a nyelőcsövemről és felírtak 1 X 40 mg Pantoprazol Sandoz-t antrum gastritisre A tükrözést ismételték meg a polip miatt 2013. februárjában és ez eltűnt. Ekkor találtak azonban 3 irányban 4X4 mm-es erosiókat a nyelőcső alsó szakaszán ebből vettek biopsiát. ÉS GERD-t állapítottak meg Ilyen az előző leleten nem szerepelt! Okozhatta a tükrözés? Ekkor 2 x 20mg -ra változott a gyógyszer adagolása. A szövettan eredménye után Barrett oesophagus-t állapítottak meg. Ez mit takar pontosan? 3 hónappal ezelőtt semmi ilyen gondom nem volt, hogyan alakult ez ki? Tükrözés előtt 3 nappal nem szedtem a pantoprazolt és akkor este lefekvéskor éreztem, hogy nagyon ég a gyomrom, előtte ilyen panaszom NEM volt. Okozhatta a pantoprazol esetleg az erosiot vagy az erősebb savasságot? A Barrett miatt az orvos most megemelte a Pantoprazol adagomat 2X40 mg-ra Ez jól van így? Semmi panaszom nincs. Miért nem elég a 2X20 mg? Mi van ha ezt abbahagynám? Most ezt meddig kellene ténylegesen szednem? Az orvos fél év múlva mondta a kontrollt, és 1 év múlva tükrözést Köszönettel Robi

Dr. Pászthory Erzsébet válasza Barrett oesophagus témában

Kedves Betegünk! A Barrett oesophagust semmiképpen sem okozhatta a tükrözés vagy a Pantoprazol kezelés. Valószínűleg a két vizsgálat közben alakult ki, talán stressz-hatásra, vagy egyéb okokból. A Barrett oesophagus azt jelenti, hogy a nyelőcsőben gyomornyálkahártya-sziget alakult ki, ami egy rendszeres szakorvosi ellenőrzést igénylő elváltozás. Az erélyes savgátló kezelés mindenképpen indokolt, a reflux-diéta tartása mellett - gondolom, erről felvilágosították Önt. Bízzon a kezelőorvosában, nagyon szakszerű ellátásban és gondozásban részesíti Önt. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2013. március 14.

Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély

Barret nyelőcső
Tisztelt Doktor Úr! Már 2010 óta refluxom van. Több gyógyszer után a Nexium vált be. Volt felmaródásom és Helicobacterom is, ami kezelve lett. Azóta napi 1...
Barrett nyelőcső
Tisztelt Doktor úr! Gyomortükrözésem leletét szeretném ha véleményezné. Akadálytalan eszközlevez. a nyelőcső nyálkahártya a cardia felett körkörösen irritált a...
Barrett oesophagus, rákos lehetek?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Gyomortükrözés után ezt az eredményt kaptam: a mélyduodenum ép a bulbus közepesen tág, a pylorus kerek megnyílik, antrumnyálkahártya...
PPI okozta b vitamin hiány
Tisztelt Doktor Úr! Hozzávetőlegesen 2 éve szedek savlekötő tablettákat (esomeprazol) melyeket reflux kezelésére írtak fel nekem. Mostanában erős fizikai és...
Nyitott gyomorszáj
Tiszteletem Doktor Úr! A következőkben kérném véleményét. 20 éve reflux okán volt egy (laparoszkópos) GERD műtétem. Túl vagyok egy gyomor tükrözésen a csatolt...
Indok nélküli öklendezés
Kedves Doktor Úr! Az alábbi problémámra keresem a választ: Körülbelül egy éve vettem azt észre, hogy a kávé megdobogtatja a szívemet, megköhögtet, majd ez...