Barrett nyelőcső

Tisztelt Doktor úr! Gyomortükrözésem leletét szeretném ha véleményezné. Akadálytalan eszközlevez. a nyelőcső nyálkahártya a cardia felett körkörösen irritált a hámátmenet a kisgörbületi oldalnak megf. kissé egyenetlen többszörös biopsia a cardia elégtelenül zár a gyomor falai tágulékonyak a nyh ép a redőzet megtartott a gyomorbenék tiszta a perisztatika követhető a pylorus koncentrikus szabályosan működik. A bulbus tágulékony nyh ép Makroszkópos leírás: 2db 2-3 mm-es szürkésvörhenyes szövet ind.mind. HE, Aslciánkék-PAS és módosított Giemsa festéssel a squamo-columnaris junctiot is reprezentáló nyh területén igen intenzív monoluclearis beszűrődés észlelhető. A kevert típusú vagy mucinosus hámmal bélelt mirigyvégkamrák között cystikusan tágult formák is előtünnek. A foveolaris hám és a folytatását képező réteges laphám típusos. Egy egy kivezetőjáratnak megfelelően intastinalis metaplasia is megfigyelhető. helicobacterium pálcák nem azonosíthatók Dysplasia malignitás gyanujelét nem látjuk. Vél: barrett oesophagus-oesophagitis igazolható. Kérem írja meg mire számíthatok nagyon ilyesztő számomra ez a lelet. Milyen esélye van, hogy elrákosodik? 1 év múlva kell kontrollra mennem addig controloc 40mg -ot kell szednem. Ez már a második ahol a tükrözés során nem láttak elváltozást a szövettan mégis barrett nyelőcsövet igazolt. A Savkötöt már mindig szednem kell. Meggyógyulhat ez az állapot vagy csak rosszabodhat? Mit tehetek még, hogy megelőzzem a nagyob bajt? Várom megtisztelő válaszát!

Dr. Pászthory Erzsébet válasza Barrett oesophagus témában

Kedves Kérdező! A Barrett-nyelőcső-gyulladás egy rendszeres endoszkópos-szövettani kontrollt igénylő elváltozás, melynek kezelése savgátló kezelésből, illetve esetlegesen műtéti beavatkozásból áll, de ennek eldöntése az Önt gondozó szakorvos feladata. Jelenleg a szövettani lelet alapján nem indokolt az aggodalom. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2014. február 04.

Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély

Barret nyelőcső
Tisztelt Doktor Úr! Már 2010 óta refluxom van. Több gyógyszer után a Nexium vált be. Volt felmaródásom és Helicobacterom is, ami kezelve lett. Azóta napi 1...
Barrett oesophagus, rákos lehetek?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Gyomortükrözés után ezt az eredményt kaptam: a mélyduodenum ép a bulbus közepesen tág, a pylorus kerek megnyílik, antrumnyálkahártya...
Barrett oesophagus K21. 0
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 2012 novemberében a gyomortükrözéskor eltávolítottak egy polipot (szövettan jó lett) a nyelőcsövemről és felírtak 1 X 40 mg Pantoprazol...
PPI okozta b vitamin hiány
Tisztelt Doktor Úr! Hozzávetőlegesen 2 éve szedek savlekötő tablettákat (esomeprazol) melyeket reflux kezelésére írtak fel nekem. Mostanában erős fizikai és...
Nyitott gyomorszáj
Tiszteletem Doktor Úr! A következőkben kérném véleményét. 20 éve reflux okán volt egy (laparoszkópos) GERD műtétem. Túl vagyok egy gyomor tükrözésen a csatolt...
Indok nélküli öklendezés
Kedves Doktor Úr! Az alábbi problémámra keresem a választ: Körülbelül egy éve vettem azt észre, hogy a kávé megdobogtatja a szívemet, megköhögtet, majd ez...