Kaparás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olvastam a beküldött kérdéseket, de nem találkoztam ilyen típusú kérdéssel, ezért teszem fel magam: miért van az, hogy szinte már kényszeresen ki akarom nyomni az összes létező (és képzelt) pattanásomat? És nem csak magamon. Ha máson is meglátok egyet, akkor ellenállhatatlan késztetést érzek. Ezt tudom kontrollálni, de magamon nem. Nincsenek komoly pattanásaim, és még szép is lenne a bőröm, ha nem kapargatnám folyton. Már engem nagyon zavar. Nem tudom, hogy mi lehet az oka? Ez a kapargatás nem csak a pattanásokra igaz, hanem például a fülbevalóim is ezért mentek tönkre (most már nem is viselek) . Minden kis dolgot, amibe a körmöm képes beleakadni, azt kapargatom. Talán az még segíthet az ok kiderítésében, hogy megítélésem szerint nincs nagy önbizalmam, és emiatt talán többet szorongok, idegeskedek olyan dolgok miatt, amiért nem is kellene, és a dühömet legtöbbször magamba szoktam fojtani (hogy ne azon töltsem ki, aki nem is tehet róla) . Ezek a dolgok biztos összefüggnek egymással, ezért is írtam le őket. Végső soron az lenne a kérdésem, hogy erről le lehet valahogy szokni? Mert hiába határoztam el tudatosan, hogy nem teszem többé, akkor is ha nem figyelek, automatikusan már piszkálok valamit magamon. Vagy már pszichológusi segítséget kellene kérnem? Köszönöm a válaszát: egy huszonéves lány.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza kényszerbetegség témában

Kedves huszonéves lány!

Amiről ír, valóban még nem kérdezett rá más, pedig biztosan nincs egyedül ezzel a kényszercselekvéssel. Nagyon jó megközelítéssel írja le a az ehhez kapcsolható pszichés problémákat (szorongás, harag) . A kényszerbetegségnek a sajátja, hogy sajnos nem elhatározás kérdése, hogy "másként csinálom ezután". A terápia nagyon sokrétű, leggyorsabb segítséget gyógyszerek nyújtanak, de ez gyakran nem elégséges, ezért  pszichoterápiás kiegészítés is javasolt. Ha pszichológushoz fordul, ő elsősorban a pszichoterápia jogusultságáról fog nyilatkozni, ill. terápiát ajánlhat fel, de lehet, hogy gyógyszert felíró pszichiáterhez (is) irányítja. Szerinten ne várjon addig, míg teste (bőre) visszafordíthatatlan sérüléseket szenved el.

 Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 09., 12:38; Megválaszolva: 2009. július 09., 12:38
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat