Beszédhibák

Az utóbbi időben egyre gyakrabban jelentkezik, ,hogy beszédemben problémák vannak. Gyakran nem tudok szavakat kimondani, s ez átmegy a végén dadogásba. Sokszor, ha bemegyek vhova a Jó napot kívánok se tudom kimondani. Főleg, ha feszültség van bennem egyszerűen megakadok egy-egy szó kimondásán, ilyenkor próbálok egy másik szóval helyettesíteni, de legtöbbször dadogásba fullad. Van erre vmilyen megoldás? Köszönettel: Domán György

WEBBeteg szakértő válasza beszédhiba témában

Kedves György! Nagy öröm számomra, hogy megtetette az első lépést, sokan – felnőtt korban – nem törődnek a hirtelen fellépő vagy időszakosan előkerülő beszédproblémájukkal, nagyon fontos hogy idővel egészségvédelmünk saját menedzserei legyünk. A beszédprodukcióban fellépő zavarok hátterében többfelé ok húzódhat, mind pszichés mind pedig agyi eredetű gondok. Egyikük sem elhanyagolható, és sok esetben az időben történő feltáró diagnózis, majd azonnal megkezdett terápia felbecsülhetetlen értékű. Így most azt javaslom, hogy mindenképpen keressen fel egy neurológus orvost, akit beavat a problémába, tárják fel közösen a háttérben húzódó okokat (azonnali vizsgálatokat kérjen!), járják körül, hogy mikor kezdődtek, és mely’ esetekben erősödnek, enyhülnek ezek a tünetek. Ezt követőn már könnyebben kialakítható a terápia. Ha ismerjük a tényleges okokat, akkor adható reális segítség, úgy gondolom, ebben a neurológus orvos is segíthet a vizsgálatok után, de én is örömmel veszem, ha tájékoztat a diagnózisról, és ezt követően beszéljünk a beszédterápiás lehetőségekről! Üdvözlettel.

Általános szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Megválaszolva: 2012. szeptember 03.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Beszédhiba
Tavaly, decemberben volt egy megfázásom, télen ez nem ritka dolog. De akkor kicsit lassabban mult el, volt, hogy kissé véres váladék jött az orromból.kb 2-3...
Paranoid viselkedés belátás nélkül
Antidepresszáns gyógyszerinterakció
Tisztelt Doktor Nő! Tavaly szeptemberében kezdtek kezelni pánikbetegséggel, szorongással. Szédüléssel járó panaszok, izzadás, erős szívdobogás, homályos...
Antidepresszáns váltás
Tisztelt Doktornő! 12 évig szedtem Cipralex 20 mg gyógyszert, (kevert szorongásos, depressziós tünetek miatt) amely tökéletesen bevált, teljesen jól éreztem...
Megőrülhettem?
Tisztelt Doktornő! Harmad éves orvostanhallgató vagyok. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tavaly novemberben a vizsgaidőszakom előtt erős pánikrohamokkal...
Furcsa testi tünetek lelki alap?
Kedves Doktornő! Az én problémám január közepén kezdődött, amikor is kiderült egy nőgyógyászati probléma (petefészek ciszták) mivel az orvos azt mondta,...