Dr. Tömösváry Zoltán

Dr. Tömösváry Zoltán

Szülész-nőgyógyász
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Műtét utáni fájdalom

Tisztelt Hölgyem! Sajnos minden műtét következtében kialakulhatnak hasűri összenövések. Laparoszkópia után ez ritkább, de a panaszok alapján ennek alapos a gyanúja. Fentiek alapján egy diagnosztikus laparoszkópia javasolt, melynek során a valószínű összenövések nagy eséllyel oldhatók. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán

Mitől lehet, hogy sem az orvosi kezelés, sem vény nélküli kúpok, sem a hüvelyzuhany nem segít?

Tisztelt Hölgyem! Bár elég részletesen leírta a tüneteit, a hüvelygyulladás pontos kórokozóját csak személyes vizsgálat során, esetleg speciális mintavétel segítségével lehet 100%-ban pontosítani és a kezelésről is csak ezután tudok nyilatkozni. Mindenképpen indokolt a vizsgálat! Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán

Myoma, milyen kivizsgálással bizonyítható?

Tisztelt Hölgyem! Létezik ilyen típusú myoma, ezt intracavitalis vagy submucosus myomának hívják. Nem is olyan ritka, én a múlt héten 2 páciensemet is operáltam emiatt. A diagnózis általában nőgyógyászati vizsgálat és hüvelyi ultrahang segítségével egyértelmű. Esetleg még méhtest polypusnak lehet hasonló képe. Az ultrahangot ilyenkor a menses utáni héten kell végeztetni, de a fogamzásgátló nem befolyásolja az eredményt. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán

Nőgyógyászati

Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán

Hyperplasia glandularis endometrii

Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán