Dr. Szántó Antónia

Dr. Szántó Antónia

belgyógyász-immunológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Milyen jellegű probléma ez és lehet-e rá megoldás?

Tisztelt Kérdező, a legfurcsább az, hogy Ön tudja, hogy "mit gondolnak a kezei és hogy érzékelik a hőmérsékletet". Ez nem így van. A panaszai egyébként mégicsak Raynaud-szindrómára utalnak. Tényleg melegen kell tartania a kezeit, emellett szedhet pentoxifillin tartalmú tablettát, 2x400 mg-ot. És ha esetleg dohányzik, arról mindenképpen szokjon le! Üdvözlettel,

rheumatoid arthritis

Tisztelt Kérdező, a gyulladt ízületek aktív mozgatása nem ajánlott. Amint azonban mérséklődik a gyulladás, az úszás nagyon jó sport az ízületek számára. Üdvözlettel,

Polyarteritis nodosa

Tisztelt Kérdező, a polyarteritis nodosa nem gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel sok esetben enyhe maradványtünetekkel is elfogadható életminőséggel élhetnek a betegek. Sajnos azonban nem könnyű diagnosztizálni ezt a betegséget, egy savós középfülgyulladásból én sem gyanakodnék erre, nem is jellemző erre a kórképre. Mivel az erek vannak begyulladva, minden olyan szerv érintett lehet, amit közepes nagyságú erek látnak el. Egy szerv érintettsége esetén (amit Ön "idejében"-nek gondolhat) még diagnosztizálni sem lehet a betegséget, mindenkiben csak akkor merül fel a gyanú, amikor látszólag különálló szervek kezdenek sorra megbetegedni. Nagyon sajnálom, ami az Édesapjával történt. Örökölni viszont nem lehet a betegséget. Vannak olyan genetikai mintázatok, amiknek az előfordulását gyakoribbnak találták a PAN-betegeknél, de a klasszikus szülőről gyerekre vagy unokára történő öröklődésre mondhatjuk azt, hogy nem történik. Üdvözlettel,

Imuran hatása a spermiumokra

Tisztelt Kérdező, azért nem hall egységes véleményt, mert nincs ilyen. Tényadatok pedig egyáltalán nincsenek, mert - etikai okokból - ilyen irányú kutatást nem végeztek. Én azt gondolom, hogy három hónapnyi kihagyás után már nyugodtan próbálkozhatnak. Üdvözlettel,

antitest pozitivitás

Kedves Kérdező, Sajnos, a spermium elleni antitestek lehetnek az okai a vetéléseknek, még akkor is, ha a teherbe eséssel nincs gond. Megpróbálhatja még, hogy 16 mg Medrolt elkezd szedni az ovuláció előtt egy héttel, és két hét után 12 mg-ra csökkenti, őjabb két hét múlva pedig 8 mg-ot szed, de azt legalább a terhesség 12. hetéig, és utána csökkenti le 4-6 mg-ra. De sajnos, lehet, hogy még ez sem lesz elég, hanem lombik programot kell indítani, mert ilyenkor ez szokott lenni a végleges megoldás. Medrolt azonban ahhoz is kell szedni. Üdvözlettel,