Polyarteritis nodosa

Tisztelt doktornő! Édesapám kálváriája savós középfülgyulladással kezdődött, (évekkel korábban egy árnyékot találtak a tüdején) lázas volt, fájtak a lábai. Erős hasi fájdalmakra panaszkodott, kórházba került, kiderült, hogy leállt a veséje, és hogy polyarteritis nodosája van/volt, ugyanis a kórházba kerülést követő harmadik hónapban elhunyt légzési elégtelenség miatt. Szeretném megkérdezni, hogy ez a betegség gyógyítható-e, ha időben észre veszik, vagy mindenképpen ilyen szörnyű véget ér? Örökletes-e ez a betegség? Köszönöm válaszát!

Dr. Szántó Antónia válasza autoimmun betegség témában

Tisztelt Kérdező, a polyarteritis nodosa nem gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel sok esetben enyhe maradványtünetekkel is elfogadható életminőséggel élhetnek a betegek. Sajnos azonban nem könnyű diagnosztizálni ezt a betegséget, egy savós középfülgyulladásból én sem gyanakodnék erre, nem is jellemző erre a kórképre. Mivel az erek vannak begyulladva, minden olyan szerv érintett lehet, amit közepes nagyságú erek látnak el. Egy szerv érintettsége esetén (amit Ön "idejében"-nek gondolhat) még diagnosztizálni sem lehet a betegséget, mindenkiben csak akkor merül fel a gyanú, amikor látszólag különálló szervek kezdenek sorra megbetegedni. Nagyon sajnálom, ami az Édesapjával történt. Örökölni viszont nem lehet a betegséget. Vannak olyan genetikai, mintázatok, amiknek az előfordulását gyakoribbnak találták a PAN-betegeknél, de a klasszikus szülőről gyerekre vagy unokára történő öröklődésre mondhatjuk azt, hogy nem történik. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2012. július 20.

Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek

Idegrendszer működési
A fejemben állandósult a sistergő-zizegő hang, ami korábban ritkán és röviden jelentkezett. Az egész kb 2 hónapja kezdődött. A vérnyomásom alacsony, 6 év óta...
Myositis, SLE
Jó napot! Nagyjából 4 éve kezdődött autoimmun betegségem, elég reménytelenül. Mára már eljutottunk oda, hogy talán SLE, myositis (mostani értékek: ck: 9000...
Orvoshoz menni vagy nem menni?
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 26 éves nő vagyok, 22 évesen volt egy mélyvénás trombózisom (nem szedtem fogamzásgátlót, nem volt sérülésem, nem utaztam...
Autoimmun betegség
Kedves Doktornő/Doktor Úr! Az ínyem és a hüvelyem is állandó gyulladásban van. A parodontológus és a nőgyógyász szerint is autoimmun betegség áll a háttérben....
Mi lehet a bajom?
Üdvözlöm! Sosem voltam telt, 45 kg volt a max. sajnos, de most már ott tartok, hogy 35 kg lettem, mert valami felemészti a szervezetemet, de nem tudják a...
Magas ANA érték
Tisztelt Dr. Szántó Antónia! Sjögren miatt évente immunológiai kontroll vérvételre kell járnom. Eddigi eredményeim: 2010- Ana pozitív 1: 40, SSA-RO 87 (0-15-ig...