Polyarteritis nodosa

Tisztelt doktornő! Édesapám kálváriája savós középfülgyulladással kezdődött, (évekkel korábban egy árnyékot találtak a tüdején) lázas volt, fájtak a lábai. Erős hasi fájdalmakra panaszkodott, kórházba került, kiderült, hogy leállt a veséje, és hogy polyarteritis nodosája van/volt, ugyanis a kórházba kerülést követő harmadik hónapban elhunyt légzési elégtelenség miatt. Szeretném megkérdezni, hogy ez a betegség gyógyítható-e, ha időben észre veszik, vagy mindenképpen ilyen szörnyű véget ér? Örökletes-e ez a betegség? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szántó Antónia válasza autoimmun betegség témában

Tisztelt Kérdező,

a polyarteritis nodosa nem gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel sok esetben enyhe maradványtünetekkel is elfogadható életminőséggel élhetnek a betegek. Sajnos azonban nem könnyű diagnosztizálni ezt a betegséget, egy savós középfülgyulladásból én sem gyanakodnék erre, nem is jellemző erre a kórképre. Mivel az erek vannak begyulladva, minden olyan szerv érintett lehet, amit közepes nagyságú erek látnak el. Egy szerv érintettsége esetén (amit Ön "idejében"-nek gondolhat) még diagnosztizálni sem lehet a betegséget, mindenkiben csak akkor merül fel a gyanú, amikor látszólag különálló szervek kezdenek sorra megbetegedni.

Nagyon sajnálom, ami az Édesapjával történt. Örökölni viszont nem lehet a betegséget. Vannak olyan genetikai mintázatok, amiknek az előfordulását gyakoribbnak találták a PAN-betegeknél, de a klasszikus szülőről gyerekre vagy unokára történő öröklődésre mondhatjuk azt, hogy nem történik.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2012. július 18., 17:22; Megválaszolva: 2012. július 20., 15:57
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Autóimmun beteg covid vakcina
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...
Gyógyító vizualizáció...
Hasi fájdalom gyengeség fejfájás