• Horkolásgátló lézeres műtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő/Úr! Allergiás asztmás, magas vérnyomásos, refluxos vagyok.melyekre a következő gyógyszereket szedem: Singulair10 R:1, Atimos 2x1, Xolair 375 kéthetente, Pantroprazol 20 R:1, Covaresx As Komb 5/1,25 R:1, Tenaxum 1 R:1. Párom szerint nagyon hangosan horkolok, és légzési kimaradások is vannak, akkor sokszor meg kell hogy lökjön. naponta sokszor vagyok fáradékony, koncentrálás zavaraim vannak. végső megoldásnak ajánlották a horkolás gátló lézeres műtétet(LAUP). úgy tudom, hogy a nyelvcsapot/gyököt levágják, illetve lefaragják a szájpad szövetet. az lenne a kérdésem, hogy az én betegségeim mellett, milyen esélyeim vannak a műtét során. illetve ha megcsinálják, nem származik-e problémám, hogy a nyelvcsapot levágják, illetve lefaragják a szövetet. Félek a műtéttől, de azt mondják, hogy a horkolás rontja a vérnyomás, asztmát. de ha ez a műtét megoldást jelentene a problémára, megcsináltatom. kérem szíves véleményét, javaslatát!!!! Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Horváth Tamás válasza a horkolás témában

        Tisztelt Uram! A legfontosabb, hogy ezt a bizonyos légzéskimaradásos problémát (apnoe) jobban körbe kell járni. Meg kell nézni, hogy Önnek valóban van-e ún. alvási apnoe betegsége, vagy nincs, ezt alváscentrumokban tudják megítélni pontosabban. Ugyanis ha nincs, vagy csak enyhe alvási apnoe betegsége van, akkor lehet LAUP-ot csinálni, és nagy eséllyel csökken a horkolása is. De ha közepes vagy súlyos apnoe betegségben szenved, akkor azt ún. CPAP kezeléssel lehet javítani, és a LAUP műtétet nem igazán javasolt elvégezni. Ugyanis ilyen esetekben a LAUP a horkoláson javíthat, de az apnoe-n ronthat. Márpedig az apnoe a fontosabb, még akkor is, ha a horkolás a zavaróbb. Egyébként hosszú távon a nyelvcsap eltávolítása, illetve a lágyszájpad elhegesítése nem szokott problémát okozni.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 23., 19:01; Megválaszolva: 2011. május 24., 14:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: