Dr. Hamar Péter

Dr. Hamar Péter

Klinikai laboratóriumi szakorvos
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

5-oh indolecetsav {5-hiaa}

Az 5-hidroxi indolecetsav a serotonin nevű jelátvivő anyag bomlásterméke. A serotonin megtalálható az agyban és a bélfal hormon termelő sejtjeiben. Ez utóbbiból kiinduló carcinoid tumorok képesek nagy mennyiségben termelni. >25 mg/24h 5 HIAA vizelettel történő kiválasztása carcinoid tumorra utal. A meghatározási módszertől függően számos fals pozitív eredmény lehetséges pl. a széles körben használt nitrosonaftolos kolorimetriás módszerrel számos gyógyszer, metabolit és élelmiszer is adhat pozitív eredményt. Kromatográfia specifikusabb, Referencia érték: <10 mg/nap (< 52 μmol/nap) . Carcinoid szindrómában általában <50 mg/nap (> 260 μmol/nap) A mért 105 umol/nap érték kicsit emelkedett, de a hasmenéssel együtt felmerülhet a carcinoid tumor gyanúja. Érdemes a mérést megismételni. Az ilyen tumorok a bélcsatornában találhatóak. A béltraktus bárium kontrasztos röntgen-vizsgálata vagy video-kapszulás endoszkópia segíthet az esetleges tumort megtalálni. Legponotosabb az octreotid (szomatosztatin analóg) -al végzett scintigráfia. Tüneti gyógyszeres kezelést lehet végezni octreotiddal ami közömbösíti a szerotonint. Magasabb 5 HIAA kiválasztást okozhat: banán, paradicsom, szilva, ananász, dió, kiwi, avocado, köhögés csillapítók és megfázásra használt gyógyszerek, fenotiazin hatóanyag tartalmú gyógyszerek. Ezek fogyasztása a vizeletgyűjtést megelőző 24 órában kerülendő.

laboreredmény: hova tudok menni teljes kivizsgálásra?

A ferritin szerepe a szervezetben: 1) egyrészt a ferritin feladata a vas megkötése és vérben történő szállítása 2) másrészt a szervezetben zajló gyulladás esetén a máj fokozott mértékben termeli. A ferritin emelkedésének oka leggyakrabban gyulladás. Referencia értéke: férfiak esetében 30–400 ng/mL menopauza előtti nők esetében 13–150 ng/mL. Az Ön 210-es értéke nem ijesztően magas, nem biztos, hogy kóros érték. A we: westergreen – a vörösvértestek süllyedési sebessége. Gyorsult süllyedés leggyakoribb oka a szervezetben zajló gyulladás. Referencia értéke: 2-20 mm/óra (nők esetében) . Az Ön 37-es értéke nem feltétlenül kóros. A fvs: a fehérvérsejt szám referencia értéke 2-10 giga/liter. Ennek emelkedését szintén leggyakrabban gyulladás okozza. Tehát az enyhén emelkedett ferritin+We+fvs együtt utalhat valamilyen a szervezetben zajló gyulladásos folyamatra. Ennek kivizsgálása góckutatás, amire azonban csak akkor van szükség, ha a labor-értékei azóta nem normalizálódtak, mert lehetséges, hogy a gyulladás már meggyógyult. Kérdésének második felére sajnos én nem tudok tippet adni, mert nem vagyok klinikus.

Laborvizsgálat előtt

Ha az anyagcseréje lassú az hipotireózisra utal. Fiatal nőknél általában magas TSH szinttel jár együtt. 1. kérdés: az étkezés a vércukor érték miatt érdekes. ha ezt nem nézik, és nem mondták, hogy éhgyomorra kell menni (az éhgyomri vérvétel időpontja mindig reggel kell legyen) , akkor ebédeljen nyugodtan. 2. ha pajzsmirigy megnagyobbodást észlelt, azt mindenképpen meg kellene mutatni pajzsmiriggyel foglalkozó endokrinológusnak és kivizsgálni (scintigráfia) . (Ha jódhiánya lenne, az a pajzsmirigy egyenletes megnagyobbodását okozná és magas lenne a TSH értéke) . A TSH (pajzsmirigy /=tyroidea/ stimuláló hormon) alacsony szintje és lassú anyagcsere együtt arra utal, hogy a TSH hormon termelés alacsony szintje lehet a lassúbb anyagcsere oka. 3. a vitaminkészítmények szedése nem befolyásolja érdemben a hormonszint méréseket.

Labor elemzés

Tisztelt szülő, Javaslom a tünetek (szédüléses, remegéses rosszullét) gyerekgyógyászati szakrendelésem vagy gyerekklinikán történő kivizsgálását, illetve gyerekgyógyászati szaktanácsadást. A labor nekem nem tűnik kórosnak, de a gyerekgyógyászati értékeket nem ismerem közelebbről.

Segítsen!

Kedves Ilona, Ez a fehérvérsejt szám valóban magas. Azonban tekintettel arra, hogy Önnek elmondása szerint egyébként is magas a fehérvérsejt száma és terhes, ez az érték valószínüleg nem kóros. Terhességben emelkedik a fehérvérsejt szám és első sorban a neutrofil granulociták száma () . Nem a labor-eredményt, hanem a beteget kell kezelni. Amennyiben nincsenek tünetei: • Hőemelkedés, láz • Rossz közérzet • fertőző betegségek normálisnál gyakoribb előfordulása • vérszegénység • vérzékenység (gyakori vérzés, orrvérzés, elhúzódó menzesz melynek során sok vért veszít, nehezen csillapodó vérzés, bőr alatti bevérzések, stb) • húgyúti fertőzés tünetei: égő, csípő érzés vizelet ürítéskor valószínűleg nem beteg. Ha vannak tünetei, vagy nagyon nyugtalanítják az értékek, keressen fel egy hematológiai osztályt. Amennyiben az granulocytaszám emelkedése terhességének normális velejárója, úgy természetesen a babának sem lesz ettől semmi baja.