Segítsen!

Jó napot! A véleményét szeretném kikérni a leletemmel kapcsolatban. 26 hetes terhes vagyok. fehérvérsejt: 22, 72K/ul ref.ért: 4-8 Neutrocyta%: 74.9% ref.ért: 50-70 Lymphocyta%: 16% ref.ért: 32-40 Neutrocyta: 17, 3K/ul ref.ért: 2-7, 4 Monocyta: 1, 2 ref.ért: 0, 2-0, 8 MCV (vvt átl.térfogat):98 ref.ért: 80-96 Nagyon aggasztanak ezek az eltérések! Ön mit gondol mi lehet a baj? Valami komolyabb betegség? A babámnak lehet valami baja ettől? Már évek óta magas a fehérvérsejtem is de eddig nem küldtek sehová. Kérem szépen segítsen! Várom mielőbbi válaszát Tisztelettel: Ilona

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hamar Péter válasza vérkép témában

Kedves Ilona,

Ez a fehérvérsejt szám valóban magas. Azonban tekintettel arra, hogy Önnek elmondása szerint egyébként is magas a fehérvérsejt száma és terhes, ez az érték valószínüleg nem kóros. Terhességben emelkedik a fehérvérsejt szám és első sorban a neutrofil granulociták száma (http: //www.rnceus.com/cbc/cbcwbc.html) .

Nem a labor-eredményt, hanem a beteget kell kezelni. Amennyiben nincsenek tünetei:

• Hőemelkedés, láz

• Rossz közérzet

• fertőző betegségek normálisnál gyakoribb előfordulása

• vérszegénység

• vérzékenység (gyakori vérzés, orrvérzés, elhúzódó menzesz melynek során sok vért veszít, nehezen csillapodó vérzés, bőr alatti bevérzések, stb)

• húgyúti fertőzés tünetei: égő, csípő érzés vizelet ürítéskor

valószínűleg nem beteg.

Ha vannak tünetei, vagy nagyon nyugtalanítják az értékek, keressen fel egy hematológiai osztályt.

Amennyiben az granulocytaszám emelkedése terhességének normális velejárója, úgy természetesen a babának sem lesz ettől semmi baja.

Dr. Hamar Péter
Dr. Hamar Péter Klinikai laboratóriumi szakorvos
Kérdés: 2011. október 07., 13:52; Megválaszolva: 2011. október 12., 22:28
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vérrögképződés veszélye
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy Betagen vagy Cognit orvosságok szedése elősegítheti-e vérrögképződést és...
Terhesség - véralvadási paraméterek
Tisztelt Doktornő, 11 hetes terhes vagyok, decemberben volt egy missed ab.-m az 5. héten. Jelenleg nincs panaszom, de a laboreredménynél az alábbiakat...
Vashiány és Koronavírus oltás
Leiden heterozigota és Covid
Leiden-mutáció, COVID-19 oltás