• laboreredmény: hova tudok menni teljes kivizsgálásra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A koleszterin, triglicerid LDL koleszterin, MCV, glukóz eredményeim felső határa minimálisan magasabb. Ami viszont aggaszt, hogy a ferritin (210 ug/l), we (37,00 mm/h), vvs (3,00), fvs (18,00). A vizsgálat pár hónappal ezelőtt készült, de csak most kezdtem utána olvasni. Hónapok óta fáj az ízületem. Sajnos egyéb egészségügyi problémáim is vannak (Bartholin-mirigy pár nap alatt kifakadt); szédülés, kézzsibbadás; visszér... Kérdésem: hol és milyen vizsgálatokat végeztessek el ahhoz, hogy egyértelműen kiderüljön mi okozza a magas ferritin értéket? Valamint, hogy kizárásos alapon a végére járhassak az esetleges betegségeknek, mint pl. fertőzés, gyulladás, tumor, pajzsmirigy túlműködés...? Létezi - és tud ajánlani? - olyan kórház, (magán) klinika, természetgyógyászat, ahol az egész embert vizsgálják, kezelik? Nem küldözgetnek - több hónapos várolist! - külön az ízületemmel a reumatológiára.... stb. Illetve ha el is kell mennem szakrendelésre (pl. nőgyógyász), egyetlen kézbe kerüljön vissza az összes leletem, ahol azt mindenre kiterjedően, szakszerűen kiértékelik és meghatározzák a további teendőket??? Kérem, a családorvost zárjuk ki. A fenti leletre azt mondta, hogy minden rendben van. További teendőm nincs! Félreértés ne essék, nem szeretnék gyógyszert szedni, - inkább alternatív megoldást keresek!!! - de mindenhol a megelőzésről beszélnek. Szerintem, ilyen értékek után indokolt lenne egy mindenre kiterjedő kivizsgálás?! (60 éves vagyok) Válaszát várom, üdvözlettel

        WEBBeteg szakértő válasza a ferritin témában

        A ferritin szerepe a szervezetben: 1) egyrészt a ferritin feladata a vas megkötése és vérben történő szállítása 2) másrészt a szervezetben zajló gyulladás esetén a máj fokozott mértékben termeli. A ferritin emelkedésének oka leggyakrabban gyulladás. Referencia értéke: férfiak esetében 30–400 ng/mL menopauza előtti nők esetében 13–150 ng/mL . Az Ön 210-es értéke nem ijesztően magas, nem biztos, hogy kóros érték. A we: westergreen – a vörösvértestek süllyedési sebessége. Gyorsult süllyedés leggyakoribb oka a szervezetben zajló gyulladás. Referencia értéke: 2-20 mm/óra (nők esetében). Az Ön 37-es értéke nem feltétlenül kóros. A fvs: a fehérvérsejt szám referencia értéke 2-10 giga/liter. Ennek emelkedését szintén leggyakrabban gyulladás okozza. Tehát az enyhén emelkedett ferritin+We+fvs együtt utalhat valamilyen a szervezetben zajló gyulladásos folyamatra. Ennek kivizsgálása góckutatás, amire azonban csak akkor van szükség, ha a labor-értékei azóta nem normalizálódtak, mert lehetséges, hogy a gyulladás már meggyógyult. Kérdésének második felére sajnos én nem tudok tippet adni, mert nem vagyok klinikus.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 22., 17:51; Megválaszolva: 2011. október 24., 12:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: