Szaglás, ízérzékelés elvesztése

Tisztelt Doktornő! Február elején megfáztam. Ahogy máskor is ilyen esetben Coldrex tablettát szedtem és néhány alkalommal (kb. 3-4 napon keresztül, naponta maximum 3-szor) Rhino Spray-t használtam. Egy-két nap múlva azt vettem észre, hogy nem érzem a szagokat és az ízeket. Először nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, hisz náthás voltam. Azonban mikor még kb. 10 nap múlva is csak minimálisan jött vissza a szaglásom, elmentem a háziorvoshoz. Adott antibiotikunot (a nevére sajnos nem emlékszem) és azt mondta ha egy hét múlva sem tér vissza, akkor újból keressem fel, majd ad B vitamint. Mivel nem javult, ezért visszamentem. Adott A és B vitamint (Milgammát) és hozzátette, hogy ha ezek sem hozzák vissza, akkor valószínűleg a náthavírus végleg töbkretette a szaglóidegeim. Felkerestem egy Fül-orr-gégészt is, ahol nem találtak semmi elváltozást és türelemre intettek. (Gyógyszert nem kaptam.) Ennek ellenére nagyon aggaszt a dolog és eléggé frusztrált vagyok emiatt. Kérdésem, hogy mennyi ideig kellhet türelemmel lenni és tudok-e valamit tenni a javulás érdekében?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza a szaglás, ízérzékelés elvesztése témában

Tisztelt Uram! Vírus fertőzések alkalmával néha valóban szaglászavar is keletkezik, de ez pár nap alatt elmúlik. Nagyon ritka esetben állandósulhat. A háziorvos gennyes melléküreg gyulladásra gondolt, ezt kezelte, majd az is logikus, hogy megpróbált Milgammát adni. Ha valakinek " elmegy" a szaglása, akkor a kombinált ízeket sem tudja érezni, csak a nyelv ízlelő bimbóihoz kötött alapízeket érzi: édes-sós-savanyú-keserű. Azért, mert ezek a 9. agyidegen vezetődnek, míg a kombinált ízekhez az első agyideg működése is szükséges és ez jelenleg nem működik az Ön esetében. Ön semmit sem tud szedni a javulás érdekében. Ilyen esetben lehet ideggyógyászhoz fordulni, illetve a fül-orr-gégészeten arckoponya CT-t kérni, ezt javaslom az Ön esetében is. jobbulást kívánva üdvözlöm dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2019. március 24., 17:59; Megválaszolva: 2019. március 27., 17:29
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban