• MR vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kérem szépen a segítségét, az MR leletem értelmezésében. Az interneten kerestem, a latin elnevezések jelentését, és talán ciszta van az arcüregemben és az orrüregemben? Az orrüregemben az ciszta, vagy más esetleg sokkal rosszabb dolog is lehet? Mert arra azt nem írták egyértelműen, hogy az, hanem, hogy cystosus jellegű képlet. Egyégként, azért mentem el a vizsgálatra, mert néha be van dugulva a jobb fülem, meg picit fáj a fejem. Az orrom soha nincs eldugulva szinte, és nem is szoktam elkapni ezeket az náthás betegségeket. Kérem, legyen kedves segíteni a válaszával. Üdvözlettel: Andrea Koponya MR és MRA vizsgálat: --------------------------Natívan T1 súlyozott sagittalis síkú, T2 súlyozott, haemogradiens és DWI axialis síkú, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk. 3D TOF MRA felvételeket készítettünk az intracranialis artériákról. Középvonali, szimmetrikus kamrarendszer. A külsõ és belsõ liquorterek normális tágasságúak. Az agyállományban kórjelzõ értékû jeleltérés nem látható. A diffúziós sorozaton kóros jelnövekedés nem jött létre. A haemogradiens sorozaton vérzésre jellemzõ jelmentes terület nem azonosítható. Az intracranialis MRA felvételeken szignifikans stenosis, aneurysma nem ábrázolódott. A venas sinusok érdemi jeleltérés nélkül. A cranio-cervicalis átmenet szabályos. A jobb sinus maxillarisban kp. vaskos nyálkahártya duzzanat mellett egy kb. 1 cm-es cysta is véleményezhetõ. A sinus sphenoidalisban egy 1 cm-es cystosus jellegû képlet ábrázolódott. Vélemény: -------Kórjelzõ intracranialis eltérés nem mutatható ki. Cysta et sinusitis maxillaris l.d. Cysta sin. sphen. A vizsgálat képi dokumentációját CD-n kiadtuk.

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a MR vizsgálat témában

        Kedves Andrea! Nem kell megijedni. Csacsiság, ha laikus elkezdi értelmezgetni az orvosi leletét, ami a küldő orvosnak szóló válasz. Koponya MR készült, amin mellékesen az orrmelléküregek is látszanak, de a vizsgálat iránya az agykoponya volt. Ahol kórosat nem találtak. A jobb oldali arcüregben megvastagodott fali nyálkahártyát látnak és egy kicsi duzzanatot, amit nevezhetünk polipnak is, cisztának is, stb., Akár fogászati eredetű is lehet. Az iköbölben is látnak egyet. Mivel a néha jelentkező jobb fül dugulás a panasz, ezért fül-orr-gégészeti vizsgálat lesz a lényeges, endoszkóppal is átnézni az orrot és orrgaratot. Tympanometriával megvizsgálni, hogy milyen a dobüreg légtartalma. A fül-orr-gégész dönti el, hogy van-e jelentősége az MR-n leírtaknak. Kezeli-e? Megvizsgálja-e Önt allergia irányába? Esetleg kér arckoponya CT-t? Kell-e gyógyszeres kezelés? Vagy csak később ellenőrzi. Hát nyugodjon meg. A fejfájások hátterében az agyban elváltozást nem találtak. Jobbulást kívánok üdvözlettel dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke, fül-orr-gégész
        Fül-orr-gégész Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2019. július 11., 20:19; Megválaszolva: 2019. július 13., 13:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: