BPPV lehet az ok?

Tisztelt Doktornő! Panaszom 2018. novemberében kezdődött bal oldali fülzúgással, amely azóta állandósult. Nyaki erek UH: negatív, nyaki gerinc RTG: enyhe fokú spondylosis, hallásvizsgálat: tinnitus és egyoldali idegi hallásvesztés (bal). A fül-orr gégész szakorvos keringésjavító infúziót javasolt. Betahistin gyógyszert szedtem, de nem segített. 2019. márciusában újabb tüneteim jelentkeztek: szédülés, de nem forgó jellegű és nem is rohamokban, hanem inkább állandó bizonytalanságérzésként tudnám leírni, főleg járás közben. Olyan érzés, mintha nem tudnék egyenesen menni. A közérzetem sokszor nem jó és előfordult enyhe hányinger is. Illetve tarkótáji lökést,lüktetést érzek, főleg fekve. A neurológus által kért vérvétel negatív, MR: "a kisagyi tonsillák a foramen magnum magasságában végződnek, compressio jelei nélkül". Az orvos szerint BPPV lehet, habár a provokációs vizsgálatok nem váltottak ki szédülést. Javasolta a gyakorlatok otthoni alkalmazását. Az elmúlt évek nagyon stresszesek voltak, beteg hozzátartozómat ápolom. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint is belső fül érintettség állhat a háttérben vagy inkább az állandó szorongás? És ha mégsem a belső fül az ok, akkor is szabad a BPPV tornát végezni, nem árthat? Előre is köszönöm szépen válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza a BPPV lerhet az ok? témában

Tisztelt Kérdező! A fülzúgásnak, a bizonytalanság érzetnek / vagy szédülésnek az okát szinte soha nem lehet kimutatni korrekten. Tehát a legtöbb érintett betegnél a panasz nem vezethető vissza egy, bizonyított klinikai elváltozásra. Ezt hazánkban a betegek zöme nem fogadja el, vagy nem hiszi el, a net-en kutatnak, megpróbálnak több orvost, rendelést felkeresni, pedig maga az elnevezés iránymutató. A B = benignus, azaz jóindulatú, a P=perifériás, azaz nem az agyban van kóros elváltozás. Kis nyaki gerinc rtg eltérés szinte mindenkinél kimutatható. Természetesen az ideggyógyász által kért koponya MR is negatív. Ilyenkor megpróbálnak keringésjavító infuziós kúrát javasolni - mint az Önnél is történt - de természetesen nem azért, mert bizonyítani tudjuk azt, hogy rossz az egyensúlyozó szervben a keringés, hanem azt vélelmezzük, hogy ezzel segítünk. Majd a tornát javasolják és gyógyszeresen betahistin hatóanyagot. Általában 2x., vagy 3x 24 mg-ot naponta, minimum 3 hónapig folyamatosan, általában fél évig szedik a betegek. Mostanában ha bizonytalanságérzet is társul, akkor fel lehet írni Arlevert tablettát és ha a tünetek mérséklődnek, vagy megszűnnek, akkor szóba jöhet mintegy után követésként étrendkiegészítő javaslata, mint pl. Rheotin napi 1 tbl. De egyik kezelési formáról sem szabad azt mondani a betegnek, hogy ettől meggyógyul, ill. panaszmentessé válik. Csak remélni lehet. A tornát folytatnia kellene, csak használ azzal. Ön azt kérdezi tőlem, hogy szerintem is belsőfül érintettség az ok. Erre egyetlen választ adhatok - amit korábban már részleteztem - nem tudom. Mert kimutatni nem lehet, csak az orvosi közlemények és statisztikák ismeretében vélelmezni. Azt javaslom, hogy ne az töltse ki minden gondolatát, hogy mi az oka a panaszainak. Ez nem vezet sehova, csak egyre feszültebb lesz. Ön fiatal, évek óta lelkileg és testileg leterhelt, a vállalt betegápolás miatt nem sikerül relaxálódni, tehát a stressz felgyülemlik és az ember szomatizálódik. Azaz jelez a szervezete, hogy túlterhelt. Ad abszurdum maga a stressz és túlterheltség önmagában is kiválthatta ezt az állapotát. "belsőfül érintettség nélkül" Ebben az esetben is végezhet BPPV tornát, szedhet keringés javítót. Ha lehetősége adódna, pszichológussal is jó volna konzultálni, aki talán segíthetne ennek a helyzetnek a feldolgozásában. Próbálja meg nem betegségnek, hanem a lelki kimerültség, túlterheltség testi jelének látni ezt a mai helyzetet. Minden jót kívánok Önnek dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2019. augusztus 03., 13:50; Megválaszolva: 2019. augusztus 04., 13:50
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban