Elhúzódó orrfolyás

Tisztelt Doktornő! Az egész problémám kb. egy éve kezdődött. Azt hittem hogy a szokásos tavaszi-nyári allergiás tünetekkel járó történet lesz, mint az előző 5 évben. A pollenek megjelenésével elkezdődik nálam egy nagyon nagyon enyhe allergiás reakció, amelyet eddig sikerrel a Zilola nevű gyógyszer 2 naponkénti szedése sikeresen le is győzött, így tünetmentes voltam. Ez volt az elmúlt években. Így most is ezzel a gyógyszerrel próbálkoztam, de sikertelenül. Így kipróbáltam sok más vény nélkül kapható hasonló gyógyszert, de csak nem szűnt meg. Most már nem a megszokott enyhet tüneteket produkálom, hanem a következőket: Minden este, mondhatni menetrendszerűen elkezd tekerni, csikarni az orrom belül, a külső oldala, az elkeskenyedő rész elejénél. Éjjel mindig ha felkelek, szintén, de sokkal erősebben, és végeláthatatlanul elkezd folyni az orromból a vízszerű váladék... sokszor 10-15 zsepi is rámegy... Azt hittem, allergia. Ezért csináltattam 40 állomásos allergia tesztet, de az negatív lett.. A tavalyi átkínlódott tavasz után, mert már nem használt semmi vény nélküli gyógyszer, elmentem egy magán fül-orr gégészhez, aki megállapította hogy van egy kis orrsövény ferdülésem, és a már sérültre fújt orrnyálkahártyámat lekezelte. Ezután szuszpenziós orrspray-t, és Rinopanteina orrkenőcsöt írt fel. Ezekkel egy pár napig jó volt, utána az orrspraytől nagyon csípett az orr nyálkahártyám, így abbahagytam. A tüneteim nem változtak semmit... Elmentem utána egy másik fül-orr gégészhez is, ő rinitiszt állapított meg, kaptam gyógyszert (Inaller), és orrsprayt, de ez utóbbi nagyon nagyon csípett, így nem használtam. A szőnyegeket lecseréltük a lakásban, vettünk párásítót is, mert a fűtés szezon beálltával nagyon száraz volt a levegő a lakásban, és nagyon kiszáradt az orrunk..., 2 naponta takarítok... De csak nem lett jobb... Már teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy mi lehet a baj.... Az orrom már kikészült... Minden éjjel fújom az orrom ha felkelek pl. wc-re, utána fújom az orrom, és teker, fáj. Ha éjjel nem kelek fel, akkor reggel történik ugyanez, és délelőtt is fújom... Folyamatosan duzzadt az orrom az említett területen... El vagyok keseredve hogy ez már így is marad. A jobb orrom katasztrófa, a bal egy fokkal jobb. Kérem segítsen doktornő, vagy adjon valami útmutatást, hogy milyen irányban induljak el a megoldás felé, mert már idejét nem tudom hogy mikor aludtam ki magam... Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza a elhúzódó orrfolyás témában

Tisztelt Kérdező! Valóban allergiára utaló tünetei vannak. Ilyenkor Prick tesztet is csinálok, nem mindig egyezik meg a vérből készített allergia panellel, ott viszont pollent is nézünk és élelmiszert is. A fül-orr-gégészeti vizsgálat mindig orr endoszkóppal is történik, ezzel jól át lehet tekinteni az orrüreget is, az orrgaratot is. Ha bármi gyanú felmerül melléküreg - különösen rostasejt - gyulladásra, akkor arckoponya CT-t is kérünk. Ha valóban duzzadt valahol belül az orr, akkor az látható is és nyoma van a CT-n. Bár, valóban allergiás tüneteket produkáló betegek bizonyos %-ában nem lehet bizonyítani az allergiát. A rhinitis náthát jelent, ez lehet természetesen allergiás rhinitis is. Allergiás nátha esetén antihisztamin tablettát írunk fel, ezt naponta kell bevenni / nem másnaponta/, valamint szteroid tartalmú, vagy szteroid+antihisztamin tartalmú orrspray-t adunk reggel-este.. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2019. március 13., 09:28; Megválaszolva: 2019. március 13., 18:02
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban